Autor Wątek: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L  (Przeczytany 3923 razy)

Offline macdrg

  • Brzanka
  • **
  • Wiadomości: 64
Witam serdecznie, w końcu dostałem mój nowy zbiorniczek i przed jego startem chciałem się was poradzić co myślicie o tym jak to wszystko wykąbinowałem

Zatem:

Akwarium 220 cm x 75 cm x 50h cm = 825L

Filt sump który zaprojektowałem ze swojego starego akwarium 220L (100x50h x szyba wypukła)

Załącznik

Tutaj oczekuje jak najwięcej doradztwa, kierowałem się głownie literatura i informacjami zdobytymi na tym forum, dodałem system automatycznej podmiany wody jak i  metodę czyszczenia wody przez glony.

Obsada

2 x Pielęgnica Pawiooka red tiger (tafla / toń)
6 x Pirania Pacu (toń)
1 x Pirania red belly (toń)
1 x wężogłowy (dno)
1 x arowana czarna (tafla / toń)
2 x Potamotrygon scobina  (kierowałem się doborem wielkości i padło chyba tylko na nie) (dno)


zaznaczam że Pawiookie, pacu i arowana już przechodzą kwarantanne w mniejszym zbiorniku :)


Z góry wielkie dzięki za wszelkie uwagi i propozycję :)

Offline Paweł M

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1112
  • Płeć: Mężczyzna
  • ArowanoManiaK
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 14, 2010, 23:23:47 pm »
przy 50 cm wysokosci i takiej obsadzie ciężko jest pisac, że jakaś ryba będzie będzie na dnie, a inna np w toni
scleropages jardini

Offline macdrg

  • Brzanka
  • **
  • Wiadomości: 64
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 15, 2010, 00:09:03 am »
No tak, właśnie zastawiałem się nad dołożeniem dodatkowo +10 cm  h ale to mi zwiększy pojemność do tysiąca litrów, co mnie troszku... przeraża?

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 15, 2010, 02:32:03 am »
No tak, właśnie zastawiałem się nad dołożeniem dodatkowo +10 cm  h ale to mi zwiększy pojemność do tysiąca litrów, co mnie troszku... przeraża?

Jak możesz sobie na to pozwolić to czmu nie. 1000l to taka fajna liczba ;) Nawet się nie zastanawiaj, bierz 10cm wyższy :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 15, 2010, 03:05:54 am »
No to trochę się rozpiszę, ale sam chciałeś ;)))

Nie wiem, jaka masz wodę w kranie, ale ja bym jednak koniecznie dał filtrację RO/DI... Jeśli jednak nie chcesz tego typu filtracji to przynajmniej zamontuj w szeregu dwa filtry do wody z dwoma rodzajami wkładu. Zobacz jaka woda może być w Twoim kranie: http://forum.arowana.pl/index.php?topic=221.msg5214#msg5214 - i wcale nie mówie tutaj tylko i wyłącznie o zanieczyszczeniach, które widać gołym okiem.

2 galony na godzinę to trochę za dużo z moich obserwacji. Wydaje mi się że możesz spokojnie dać 1 gal/h.

Powrót wody do kanalizacji musisz rozwiązać w inny sposób, ten reduktor nie za wiele Ci da, jest zbyt niedokładny, bo dużo zależy od ciśnienia wody i jej temperatury. Dodatkowo musisz brać pod uwagę parowanie wody; może się okazać, że wody będziesz miał coraz mniej i mniej. A nawet wtedy, to i tak nie będzie działać, bo to ile masz wody w całym systemie (akwarium i filtr) określa się w samym filtrze - tylko w nim zmienia się poziom wody, w akwarium jest on cały czas na tym samym poziomie. Sugerowałbym zastosowanie odpływu do kanalizacji podobny jak mam ja - czyli nadmiar wody z filtra ucieka poprzez dziurę wywierconą na odpowiednim poziomie w samym filtrze.

Jeśli chodzi o kratki na porost glonów to u ciebie to nie zadziała. Żeby to działało musi być kratka, po której woda będzie spływać, a nie która jest zanurzona w wodzie. Ja mam (kupiłem) cały system do porostu owych glonów który zresztą opisałem na tym forum - http://forum.arowana.pl/index.php?topic=293.0 Pomimo wielu prób i testach glony u mnie nie chcą rosnąc takie jak powinny i chyba się poddam. Przyczyna to zbyt wysokie stężenie okrzemek w mojej wodzie, które to uniemożliwiają wzrost glonów - tzw. włosów. Mimo wszystko uważam że to bardzo fajna sprawa i wg. mnie nie ma nic lepszego aby zapewnić w akwarium możliwie najlepsze warunki dla ryb - szkoda tylko że u wszystkich działa (no prawie u wszystkich) tylko u mnie nie :(

Pod biobals, dałbym 2-3 cm przerwy do dna. Pozwoli Ci to na lepszy przepływ powietrza oraz "ucieczkę" zabrudzeń jakie będą się w tym miejscu zbierały. Zobacz sobie mój projekt filtra Wet/Dry, jest on już przetestowany przez wiele osób i naprawdę się sprawdza - http://forum.arowana.pl/index.php?topic=515.msg5437#msg5437

Grzałkę bym położył na dnie a nie pionowo, mniejsze prawdopodobieństwo że się przepali kiedy z jakiś przyczyn wody ubędzie w akwarium.

Cóż, trochę masz spraw do przemyślenia. Powodzenia i w razie czego czekamy na pytanie :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2010, 16:58:05 pm »
dodatkowo jak dasz światło tak blisko bio kulek to na nich też mogą wyrosnąć glony a tego nie chcesz. sprawdź, czy sump zmieści się pod szafką pamiętaj też o rurach doprowadzających aby na nie też było jakieś miejsce no i jeszcze miejsce do grzebania heh
Pozdrawiam Damian R

Offline macdrg

  • Brzanka
  • **
  • Wiadomości: 64
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 15, 2010, 21:36:17 pm »
O super, dzięki za uwagi :)


- Zatem grzałkę położę
- Kratki na glony przełożę poziomo pod strumień wylewającej się wody, lampy wtedy przymocuje od boku sumpa
- z nich woda będzie płynąć na woreczki filtrowe
- następnie zolit (czy jakaś ciekawa warstwa filtrjąca
- biobale + wolna przestrzeń pod nimi

- woda w kranie jest idealna, i mieszkam w Krakowie, od 20 lat nie było tu ,,gorszej,, wody a jak coś się dzieje (choć nawet powódź nic nie robi) to wyłączają i dają alternatywne źródło równie czyste chociaż dodatkowy filtr nie boli i rozważę to jeszcze

- hmm, kolega pisał że przy 1,5 gal wymienia się mu cały (nie pamiętam 700L ?) zbiornik w niecały tydzień, ty będzie ostatecznie 1000 Litrów (dzięki za namowe, jak będzie powódź dzwonie po Ciebie MIchale  :D ) więc myślisz żeby dać 1 x 1 gal ?

- Hmmm czerwone wiaderko  ;) jest porządku ale jak widzisz brakło prądu i była powódź, chociaż 3i pomysł z twojego tego postu (nie jestem pewny nicka i nie chcę przekręcić) był dość tani w zastosowaniu i mało problematyczny, rozważę to, chociaż chciałem zastosować tutaj dokładne reduktory/przepływomierze, takie nie plastikowe ;) a wyjście do kanalizacji będzie ustawione na takim poziomie że jeśli wody ubędzie to przestanie ona lecieć do wspomnianej kanalizacji a drugi reduktor wtedy doleje wody aby cyrkulacja zaszła ponownie, przy czym taka sytuacja będzie sporadyczna gdyż to jedynie różnica z parowania będzie wywierać taki przebieg sprawy a raz na miesiąc sam doleje te parę litrów które paruje

Chyba że nadal się mylę i np pąpa będzie za bardzo wyrzucać wodę gdy ta nie będzie już lecieć do kanalizacji i wypąpuje mi w końcu wodę z sumpa ? (chyba się zamotałem ;)


- Robiłem testy wody okrzemek brak, zobaczymy jak po ,, dojrzaniu,, zbiorniczka



----- A jeśli wszystko inne zawiedzie to s papuguję całkowicie twój projekt :) :)


Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Własnej roboty sump (autopodmiana + czyszczenie przez glony) + akwa. 825L
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 16, 2010, 03:20:33 am »

- Kratki na glony przełożę poziomo pod strumień wylewającej się wody, lampy wtedy przymocuje od boku sumpa
- z nich woda będzie płynąć na woreczki filtrowe
- następnie zolit (czy jakaś ciekawa warstwa filtrjąca)

Jeśli możesz to naszkicuj to będzie mi łatwiej ocenić i się wypowiedzieć :)))

Cytuj
- woda w kranie jest idealna, i mieszkam w Krakowie, od 20 lat nie było tu ,,gorszej,, wody a jak coś się dzieje (choć nawet powódź nic nie robi) to wyłączają i dają alternatywne źródło równie czyste chociaż dodatkowy filtr nie boli i rozważę to jeszcze

Zaufaj mi, po trzech miesicach wyjmiesz wkłady to zobaczysz jaka "czysta" wodę masz w kranie - ździwisz się :) Dołożenie dwóch filtrów w szeregu to naprawdę nie jest az taki duży wydatek :)

Cytuj
- hmm, kolega pisał że przy 1,5 gal wymienia się mu cały (nie pamiętam 700L ?) zbiornik w niecały tydzień, ty będzie ostatecznie 1000 Litrów (dzięki za namowe, jak będzie powódź dzwonie po Ciebie MIchale  :D ) więc myślisz żeby dać 1 x 1 gal ?

1.5 gal x 24h x 7 dni = 252 galony... Czyli jakies 1150 litrów... czyli dużo więcej niż mój jeden cały zbiornik. Tylko to co pisza a to co jest naprawde, hmmm: zmierzylem dokladnie i mam około 2 gal/h... czyli wg. mnie za dużo. Czeka już drugi wklad Ro/Di o zmniejszonej przepustowości - ale dopóki tamten działa poporawnie to go nie zamieniam. Niestety ale w zależności od temeratury wody różnice moga być znaczne. A jeśli dodatkowo nie zastosujesz filtrów to moga Ci się zapchać te reduktory.

Zacznij od 1 do 1... czyli 1000 litrow w tydzień. Jeśli Twoje glony będa działały jak należy to potem możesz zmniejszyc jeszcze o połowę, a nawet bardziej. Czyli 500 litow w tydzień.

Taaa... 1000 litrów to piekna liczba :)))

Cytuj
- Hmmm czerwone wiaderko  ;) jest porządku ale jak widzisz brakło prądu i była powódź, chociaż 3i pomysł z twojego tego postu (nie jestem pewny nicka i nie chcę przekręcić) był dość tani w zastosowaniu i mało problematyczny, rozważę to, chociaż chciałem zastosować tutaj dokładne reduktory/przepływomierze, takie nie plastikowe ;) a wyjście do kanalizacji będzie ustawione na takim poziomie że jeśli wody ubędzie to przestanie ona lecieć do wspomnianej kanalizacji a drugi reduktor wtedy doleje wody aby cyrkulacja zaszła ponownie, przy czym taka sytuacja będzie sporadyczna gdyż to jedynie różnica z parowania będzie wywierać taki przebieg sprawy a raz na miesiąc sam doleje te parę litrów które paruje

Chyba że nadal się mylę i np pąpa będzie za bardzo wyrzucać wodę gdy ta nie będzie już lecieć do kanalizacji i wypąpuje mi w końcu wodę z sumpa ? (chyba się zamotałem ;)

Absolutnie nie papuguj po mnie :))), mój projekt działa bardzo dobrze, ale nie jest doskonały ;) - czym mniej elektorniki i mechaniki tym lepiej.

Zapomnij o czeronym pojemniku, spróbuj zrobić tak aby woda do kanalizacji zlatywała sama z uwagi na róznice poziomów. To jest najlepsze, najłatwiejsze !!! Reduktory nigdy nie sa takie same i zawsze będziesz miał różnicę. Nie możesz pozwolić sobie na coś takiego z uwagi chociażby na glony. Woda powinna być w filtrze zawsze na tym smamym poziomie. Zastosuj pomysły od Shadow2525 - http://forum.arowana.pl/index.php?topic=508.30 to naprawdę jest warte spapugowania !!! Połacz moje i jego rozwiazania i bedziesz naprawde zadowolony :))

Jak by co to pytaj :))

PS: Shadow2525, wypowiedz się proszę, uważam że możesz w tym watku naprawdę dużo pomóc :)) Z góry dziękuję :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri