Autor Wątek: Automatyczna Podmiana Wody  (Przeczytany 43389 razy)

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 19, 2010, 21:45:25 pm »
Michał, mam nadzieję, że się nie obrazisz  ;) lecz dla mnie cała ta instalacja pod akwarium (i w sumie wokół niego) jest troszeczkę zbyt skomplikowana. Znaczy, mam na myśli, ze ja jestem kompletnym idiotą jeśli chodzi o majsterkowanie i w życiu bym czegoś takiego sam nie zrobił (chyba że byłoby w zestawie z instrukcją obrazkową), i już się gubię w kolejnych aktualizacjach ;D  Gratuluję Ci wytrwałości i takiego zainteresowania (co jest przecież przydatne w domu).

Hehehe :)) wiem wiem... żebyście słyszeli jakie zdanie ma moja żona na ten temat... oj... ta to dopiero stuka się w głowę :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 19, 2010, 22:00:35 pm »
Mam dokładnie taki sam osąd, po co to wszystko. Im więcej składowych, tym większe szanse na uaktywnienie się prawa Murfiego. A wystarcy tylko: przelew do kanalizacji  i dojście wody przez filtry sterowane elekreozaworem czasowym - choćby takim do sterowania nawadnianiem ogródka. Sprawdzasz ile wody średnio wlewa się taklim przez minutę, programujesz ile minut i co ile ma puszczać wodę, nadmiar spływa do kanalizy i już. Teraz masz pood baniakjiem hydrofornię jakiej nie powstydziłoby się miejskie przedszkole, po co komplikować sobie życie?

Marek

Ostatnio mój kumel powiedział mi dokładnie to samo... czmu ja sobie komplikuje tak życie... a ja mu odpowiedziałem że lubie, że to mi sprawia przyjemność takie tworzenie nietuzinkowych systemów ;)))

Co do Twojego pomysłu, to właśnie tak miało być jak piszesz... czyli przelew do kanalizacji, ale:

- akwarium jest w piwnicy i musiałem użyć pompy bo odpływ jest poniżej kanalizacji :)
- do akwarium wlatuje woda zimna, i jeśli zastosował bym podmianę nie jak jest teraz - czyli nonstop, tylko raz na jakis czas to temperatura wody mocno by mi sie wahała, a tak dzięki powolnemu kapaniu nie wystepuje różnica temperatury w zbiorniku.

Tak naprawdę system nie jest aż tak skaplikowany. Teraz nawet po dodaniu filtra RO/DI zmniejszyłem ilość elementów (odpadł zawór zmniejszający cisnienie wody i dwa stopery wodne (które mi dozowały wymaganą ilość wody).

Ale macie rację... trochę wygląda to jak mała hydrofornia... i nie ukrywam że pomimo zabezpieczeń jakie wprowadziłem to obawiam się czy czasami nie będę pływał w piwnicy ;)

Dzięki za komentarze !
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 20, 2010, 00:02:55 am »
jeżeli tylko troszkę odkręciłbyś kran to woda też by tylko kapała i nie obniżała temperatury w szkle.
Pozdrawiam Damian R

Offline PAKTOFONIKA

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 1
Pomysł Michała nieco inny ?
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 20, 2010, 00:33:01 am »
Witam  :)
Panie Michale :) Mam parę nie typowych pytań co do pana projektu. Mianowicie chodzi mi o koszty Pana pracy i jest też chodzi mi po głowie coś takiego.

•Mam akwarium 80x40x30 niestety bardzo małe ponieważ 375L skruszył mi się róg więc nie ryzykuje z tym

Chciałbym użyć Pana Michała pomysł taki ze pobiera wodę z akwarium wężykami do innego akwarium tam nastąpi czyszczenie brudnej wody i dalej zostanie ona wlatywana do akwarium ale nie wiem jak to zrobić i chodzi mi tez o koszty i co bym musiał mieć i dokładnie rozpatrzyć tą sprawę ze by równocześnie wodę pobierało jak i wpływała  

(ten pomysł wziełem od Pana Michała ponieważ mam małe akwarium a filter mi bardzo przeszkadza)

Dziękuje za uwagę czekam na odpowiedzi bardzo jasne ponieważ dopiero zaczynam się w to bawić prosto i logicznie proszę :) Dziękuje pozdrawiam :)  :P
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2010, 00:38:31 am wysłana przez Michal »

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Pomysł Michała nieco inny ?
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 20, 2010, 05:07:13 am »
Witam  :)
Panie Michale :) Mam parę nie typowych pytań co do pana projektu. Mianowicie chodzi mi o koszty Pana pracy i jest też chodzi mi po głowie coś takiego.

Koszty mojej pracy sa chyba nie do policzenia. A koszty rzeczywiste poniesione przezemnie... cóż... wole nie liczyć :)))) ale wydaje mi się że było to ponad 400 usd...

Cytuj
Mam akwarium 80x40x30 niestety bardzo małe ponieważ 375L skruszył mi się róg więc nie ryzykuje z tym

Do takiego akwarium system automatycznej podmiany wody jest bezsensowny. Za dużo zachodu z jego relizacją patrząc na wymiary Twojego zbiornika.

Cytuj
Chciałbym użyć Pana Michała pomysł taki ze pobiera wodę z akwarium wężykami do innego akwarium tam nastąpi czyszczenie brudnej wody i dalej zostanie ona wlatywana do akwarium ale nie wiem jak to zrobić i chodzi mi tez o koszty i co bym musiał mieć i dokładnie rozpatrzyć tą sprawę ze by równocześnie wodę pobierało jak i wpływała

Prześledź ten wątek - Jest cos takiego jak Over Flow (przelew) to on odpowiada za zlatywanie wody do dolnego filtra/zbiornika. Raczej chodzi Ci o filtr Wet/Dry a nie mój system o którym tutaj mowa. Poszukaj w google o filtrach Wet/Dry albo Sump. To odpowie Ci na wiele pytań.

Cytuj
(ten pomysł wziełem od Pana Michała ponieważ mam małe akwarium a filter mi bardzo przeszkadza)

Filtr musisz mieć !!!, sama automatyczna podmiana Ci nie wystarczy. Musisz mieć filtr biologiczny i mechaniczny inaczej w akwarium będziesz miał wodę w której ryby długo Ci nie popływają, a przynajmniej będą się męczyć.

Cytuj
Dziękuje za uwagę czekam na odpowiedzi bardzo jasne ponieważ dopiero zaczynam się w to bawić prosto i logicznie proszę :) Dziękuje pozdrawiam :)  :P

Musisz zdecydowac czego szukasz bo filtr WetDry bądź Sump to jedno a Automatyczna Podmiana Wody to drugie...

I proszę, nie mów o mnie jako per PAN... bo naprawdę się dziwnie czuję.

Pozdrawiam
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Pomysł Michała nieco inny ?
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 21, 2010, 02:07:39 am »
Witam  :)
Panie Michale :) Mam parę nie typowych pytań co do pana projektu. Mianowicie chodzi mi o koszty Pana pracy i jest też chodzi mi po głowie coś takiego.

•Mam akwarium 80x40x30 niestety bardzo małe ponieważ 375L skruszył mi się róg więc nie ryzykuje z tym

Chciałbym użyć Pana Michała pomysł taki ze pobiera wodę z akwarium wężykami do innego akwarium tam nastąpi czyszczenie brudnej wody i dalej zostanie ona wlatywana do akwarium ale nie wiem jak to zrobić i chodzi mi tez o koszty i co bym musiał mieć i dokładnie rozpatrzyć tą sprawę ze by równocześnie wodę pobierało jak i wpływała  

(ten pomysł wziełem od Pana Michała ponieważ mam małe akwarium a filter mi bardzo przeszkadza)

Dziękuje za uwagę czekam na odpowiedzi bardzo jasne ponieważ dopiero zaczynam się w to bawić prosto i logicznie proszę :) Dziękuje pozdrawiam :)  :P

A tak wogóle to po jakiemu to jest napisane? ;D
Pozdrawiam Damian R

Offline Ghost

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 26, 2010, 18:29:16 pm »
Witam
Super- podoba mi sie to rozwiązanie i projekt dobrze opisany, a ze skomplikowane, bo prostrze by nie dzialalo jak powinno dzialac  ;D.

Michał a nie dało rady zrobic otworu w drywall , tam za tym kolankiem pod umywalka,gdzie idzie za sciana glowna rura do scieku ( napewno jest to 1 1/2" PCV),  i wpiac sie w ta glowna rure ponizej poziomu w sumpie, wtedy wyeliminowalbys ten zbiornik z pompa i elektrozaworem, koszta byly by mniejsze i bezpieczniej. A przy remontowaniu piwnic  przewaznie daje sie rury sciekowe w piony z PCV do umywalek i wanny w dol do podlogi a ponizej jest juz zeliwna rura 6" stope ponizej betonu w pimnicy.

gdzie kupowales stopery, ogranicznik cisnienia i elektrozawor ? w Home Depot czy w jakimś plumbing supply?

Pozdrawiam Jarek
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2010, 18:43:23 pm wysłana przez Ghost »

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 26, 2010, 20:29:15 pm »
Michał a nie dało rady zrobic otworu w drywall , tam za tym kolankiem pod umywalka,gdzie idzie za sciana glowna rura do scieku ( napewno jest to 1 1/2" PCV),  i wpiac sie w ta glowna rure ponizej poziomu w sumpie, wtedy wyeliminowalbys ten zbiornik z pompa i elektrozaworem, koszta byly by mniejsze i bezpieczniej. A przy remontowaniu piwnic  przewaznie daje sie rury sciekowe w piony z PCV do umywalek i wanny w dol do podlogi a ponizej jest juz zeliwna rura 6" stope ponizej betonu w pimnicy.

Widzę że oriętujesz się w systemach rurek w US :) Masz rację, jest tak jak piszesz, sam robiłem całą hydraulike w łazience przy remoncie piwnicy. Niestety odpływ (najniższy punkt w jaki mogłem się wbić) od zlewu jak i od muszli klozetowej jest o 3-5 cali wyżej niż wyjście odpływu z mojego filtra WetDry, nie mówiąc już o tym że potrzeba by było uwzględnić dodatkowo spadek. Gdyby nie filtr Wet/Dry i przelew z akwa do niego (OverFlow) to spokojnie mogłbym zrobic odpływ nadmiaru wody bezposrednio z akwarium (nadmiar wody dziurką zrobiną w szkle wlatywał by prosto od umywalki; bo akwarium stoi przecież wysoko. Niestety właśnie przez już zastosowany odpływ (przelew - over flow) nie mogłem tego zrobić. Tak więc to była jedyna metoda.

Cytuj
gdzie kupowales stopery,

http://www.sprinklerwarehouse.com/Xeri-Bug-Emitter-Black-Barb-Inlet-1-0-GPH-p/xb-10pc.htm

ale tutaj uwaga. Potrzebujesz XB-xxPC a nie XB-xxPC 1032. Te 1032 maja wlot z gwintem i choć byś nie wiem jak ścisnął to nie da się uszczelnić, a nigdzie nie znalazłem specialnych nakrętek z wężykiem pasujących do tego systemu. Tak więc potrzebujesz XB-xxPC. xx mówi cię jaki GPH masz - 05 (1/5 gal na godzinę, 10 (1 gal na godzinę), 20 (2 gal na godzinę). Są tanie więc największy koszt to oczywiście przesyłka.

Cytuj
ogranicznik cisnienia

To kupiłem w HD. Ale nie jestem/byłem zadowolony bo jest wykonany z miedzi i jak np. wyłączysz system na godzine to potem po załączeniu przez jakiś czas leci brunatna woda. Lepiej poszukaj z innego materiału.

http://www.homedepot.com/h_d1/N-5yc1vZ1xh3/R-100580241/h_d2/ProductDisplay?langId=-1&storeId=10051&catalogId=10053

Cytuj
elektrozawor

http://www.stcvalve.com/Process%20Valve.htm - model 2W200-3/4 - polecam stronę, bardzo symatyczni ludzie tam pracują. Nie maja niestety możliwości zapłaty poporzez website, ale zadzwoniłem i zapłaciłem przez telefon.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to służę pomocą :)

PS: Skad jesteś, napisz coś o sobie jeśli możesz w dziale "Przedstaw Się".


Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Ghost

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 27, 2010, 20:35:30 pm »
Z Chicago a Ty?
Dzieki za linki
Pozdrawiam Jarek

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 28, 2010, 00:37:46 am »
Z Chicago a Ty?
Dzieki za linki
Pozdrawiam Jarek

Massachusetts ;)

Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Ghost

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwiec 28, 2010, 04:52:19 am »
to na piwo ciezko bedzie razem skoczyc, bo to ponad 800 mil 14godz. ostrego dymania :(
A co do skoku gwintu na stoperach to moga byc redukcje w Home Depot'dzie  jest tam stoisko z dużym wyborem redukcji rurowych o rożnych skokach gwintu i wielkosci.

Aha a w tym zbiorniku na dole do włączania pompy wylewu, to nie masz czasem pływaka stosowanego do spłuczki w ubikacji?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2010, 04:59:19 am wysłana przez Ghost »

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #41 dnia: Czerwiec 28, 2010, 05:38:28 am »
to na piwo ciezko bedzie razem skoczyc, bo to ponad 800 mil 14godz. ostrego dymania :(

no chyba że samolotem :)) hehehe

Cytuj
A co do skoku gwintu na stoperach to moga byc redukcje w Home Depot'dzie  jest tam stoisko z dużym wyborem redukcji rurowych o rożnych skokach gwintu i wielkosci.

Wiem, szukałem, nawet znalazłem jeden w Lowes ale nie sprawdził się. Gwint jest taki delikatny że i tak przeciekało. Więc dlatego dokupiłem ten drugi rodzaj i on się sprawdził.

Cytuj
Aha a w tym zbiorniku na dole do włączania pompy wylewu, to nie masz czasem pływaka stosowanego do spłuczki w ubikacji?

Nie do końca taka jak w ubikacji. Ten kupiłem też online i jest super !!!... testowałem dwa inne jeden z HD a drugi z Lowes... nie sprawdziły się wogóle. Znalazłem w końcu na Amazon to o co mi chodziło i działa rewelacyjnie:
Dayton Float Switch Vertical
http://www.amazon.com/SUPERIOR-VERTICAL-FLOAT-SWITCH-92010/dp/B005M4VGXO

A tutaj masz jeszcze sensor który mi odcina wodę (poprzez elektrozawó o którym pisałem wczesniej) kiedy osiagnie zbyt wysoki poziom (czyli kiedy któryś z elementów nie zadziała poprawnie):

homesecuritystore.com/p-843-sb2-sump-bobber-water-level-sensor.aspx
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2014, 21:57:25 pm wysłana przez Michal »
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 06, 2010, 06:42:04 am »
Witam,

Trochę czasu upłynęło zanim pozbierałem się aby nakręcić aktualny filmik dot. mojego systemu automatycznej pomiany wody. Ale w końcu dzieki pomocy mojej ukochanej żony, która posłużyła mi jako operator kamery aparatu fotograficznego udało mi się skleić całkiem fajny film. Zresztą sami mozecie ocenić. Jest to projekt końcowy, nic nie zamierzam w nim zmieniać, działa znakomicie !

W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą, i oczywiście zależy mi na waszych krytycznych uwagach !

Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 06, 2010, 11:55:14 am »
no Michał dodałeś kilka komponentów więcej do swojej instalacji. Całość wygląda dobrze ale równie dobrze można by pokusić się o wyeliminowanie wszystkich składników z czerwonego pojemnika. Wystarczyłoby, zrobić przelew od dna tegoż zbiornika prosto do kanalizacji.  Ciebie jednak jeżeli się nie mylę takie rozwiązanie nie wchodzi w grę bez kucia. Bo rury kanalizacyjne musiałyby być poniżej tegoż pojemnika. Ustawienie pojemnika na poziomie akwarium i zastosowanie przelewu, z akwarium do pojemnika umożliwiłoby wykluczenie całej zbędnej elektryki spod akwarium. Ba, nawet czerwony pojemnik byłby nie potrzebny. Myślę, że za cenę tych wszystkich elektrycznych gadżetów miałbyś bardzo ładny mały i nie szpecący owerflow i jeszcze na kwiaty dla żonki by się ostało.  ;D
Pozdrawiam Damian R

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 06, 2010, 19:18:26 pm »
no Michał dodałeś kilka komponentów więcej do swojej instalacji. Całość wygląda dobrze ale równie dobrze można by pokusić się o wyeliminowanie wszystkich składników z czerwonego pojemnika. Wystarczyłoby, zrobić przelew od dna tegoż zbiornika prosto do kanalizacji.  Ciebie jednak jeżeli się nie mylę takie rozwiązanie nie wchodzi w grę bez kucia. Bo rury kanalizacyjne musiałyby być poniżej tegoż pojemnika. Ustawienie pojemnika na poziomie akwarium i zastosowanie przelewu, z akwarium do pojemnika umożliwiłoby wykluczenie całej zbędnej elektryki spod akwarium. Ba, nawet czerwony pojemnik byłby nie potrzebny. Myślę, że za cenę tych wszystkich elektrycznych gadżetów miałbyś bardzo ładny mały i nie szpecący owerflow i jeszcze na kwiaty dla żonki by się ostało.  ;D

Witam ;)

Dodałem RO/DI Filter, a odjałem regulator cisnienia wody oraz stopery przy wylocie.

W moim przypadku nic nie mogę wyeliminiwać z uwagi na filtr Wet/Dry i over/flow (przelew). Przy następnym akwarium, juz w nowej lokalizacji napewno zaprojektuje to tak aby woda sama sobie płynęła do kanalizacji z uwagi na róznicę wysokości. Jednak i w takim przypadku napewno zastosuję elektrozawór magnetyczny i czujnik poziomu wody, aby mieć pewność że nie zaleje mi mieszkania wtedy kiedy np: rurka idąca do łazienki z jakiś względów się przytka.

Mój problem polegał na tym, i dlatego musiałem zastosować pompę aby pozbyć się nadmiaru wody, że w przypadku filtra Wet/Dry z zastosowaniem przelewu nie jestem w stanie rozdzielć wodę idącą z akwarium w dwa miejsca; jedna do filtra, a druga do kanalizacji i to jeszcze zachowujac odpowiednie jej proporcje (czyli aby tylko interesująca mnie ilość wody wylatywała do kanalizacji). Próbowałem i niestety to nie działa dostatecznie dobrze, bo albo wody za dużo trafiało do kanalizacji, albo za mało, a wtedy podnosił mi się poziom wody w filtrze bo pompa nie wyrabiała. Więc dodatkowy nawet bardzo mały over/flow nie wchodzi w grę.
Jedynie dziura w dnie zbiornika rozwiazała by problem i stosując dodatkowo bardzo czuły zawór, najlepiej eletroniczny. Jednak to też mogło by nie zadziałać ponieważ nigdy nie da się ustawić tak prezyzyjnie systemu aby dokładnie tyle wody ile wpada do akwarium (nawet poprzez zastosowanie filtracji Ro/DI) dokładnie tyle samo też i wypadało. Jesli wody by wpadało za dużo to nie ma problemu bo wtedy wystarczy zastosować bezpośrednio w samamy filtrze Wet/Dry czujnik poziomu wody jaki mam w czerownej misce i zawór elektomagnetyczny który by mi zamykał wodę przychodzącą w przypadku kiedy poziom jej by był za wysoki. Ale co w przypadku kiedy wody było by za mało, pompa mogła by się spalić kiedy nie miała by co pomować. Na to też jest sposób, stosując drugi czujnik, również bezpośredniuo w filtrze Wet/Dry działający odwrotnie, czyli w przypadku zbyt małego poziomu wody elektrozawór zamyka mi dopływ wody uchodzącej z akwarium. No ale jak widzisz to już nie jest to samo, bo wtedy może się zdażyć że zamiast założonych 2 galonów na godzinę, podmieni mi się zaledwie 1 galon. Oczywiście można starać się wyregulować maksymalnie dokładnie, aby tyle wody ile wpada, tele też wylatywało bez większych przerw, ale wydaje mi się ze mogło by to nie być łatwe i w zależności od pory dnia (czyli ciśnienia z sieci miejsckiej) wahania były by zawsze mniejsze lub większe. Ale napewno w następnym zbiorniku rozważe dokładnie takie rozwiązanie, bo wtedy rzeczywiscie można wyeliminować kilka rzeczy które widzimy w moim projekcie.

Dzieki za uwagi i za Ciekawy pomysł :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri