Autor Wątek: Automatyczna Podmiana Wody  (Przeczytany 47274 razy)

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Automatyczna Podmiana Wody
« dnia: Luty 04, 2010, 00:18:09 am »
Witam,

Chciałem się Wam pochwalić swoim nowym projektem. Jak pewnie większość z Was pamięta mam (miałem) problem ze zbyt wysokim stężeniem Azotanów (NO3). Tak więc postanowiłem za namową kilku z Was skonstruować Automatyczną Podmianę Wody w moim akwarium. Największe problemy podczas budowy, z jakimi miałem do czynienia to:

1. Filtr Wet/Dry (Sump), który uniemożliwiał mi odprowadzenie nadmiaru wody prosto ze zbiornika - musiałem to zrobić niestety bezpośrednio w filtrze.
2. Brak różnicy poziomów wody pomiedzy filtrem a odpływem wody w łazience. Byłem zmuszony zastosować pompę, która automatycznie wypompowuje mi nadmiar wody do kanalizacji miejskiej.

Poniżej krótki opis:

Woda z łazienki rurami biegnie pod akwarium gdzie następnie wchodzi do filtra (zamontowałem filtr, bo nigdy nie widomo jaka woda w danej chwili płynie z rurociągów). Dalej zastosowałem rozdzielenie - jeden koniec idzie do zaworu, który będę czasami używał do uzupełniania/podmiany wody. Drugi biegnie do zaworu, który zmienia mi ciśnienie wody, tak aby nie było one za duże i nie rozsadziło plastikowych wężyków. Dalej znowu rozdzieliłem rurę na dwie końcówki, tak aby woda mogła wpływać do akwarium w dwa różne miejsca i aby mieć większą kontrolę nad przepustowością. Cienkimi plastikowymi wężykami płynie woda to zbiornika, ale przedtem trafia na tzw. stoper wodny, który już bardzo precyzyjnie dozuje mi odpowiednią ilość wody do akwarium. W tej chwili zastosowałem stopery 0,5 gal na godzinę z jednej strony i 1 gal na godzinę z drugiej strony. To daje 1,5 gal/h czyli około 5.7 litra wody na godzinę. Co z kolei daje 978 litrów na tydzień. Przypomnę, że mój zbiornik ma około 700 litrów.

Kiedy woda trafia do filtra Wet/Dry i osiągnie odpowiedni poziom, wywierconym w bocznej ściance owego filtra otworze przepływa (przelewa się) ona do drugiego zbiornika. Kiedy nazbiera się w nim odpowiednia ilość wody, automatycznie zostanie uruchomiona pompa (zastosowałem zwykłą pompę akwarystyczną) która wypompowuje jej nadmiar i automatycznie się rozłącza kiedy osiągnie odpowiednio niski poziom. Do automatycznego włączania i wyłączania pompy zastosowałem specjalny pływak z przełącznikiem elektrycznym, który rewelacyjnie sprawdził się w tym przypadku.

Kilka zdjęć oraz krótki filmik mam nadzieję, że ukażą ogólny zarys zakończonego projektu. Całe przedsięwzięcie łącznie z projektowaniem i czekaniem na zamówione części zajęło mi prawie 2 tygodnie. Ale opłacało się, rybki są szczęśliwe i stężenie NO3 mam wreszcie pod większą kontrolą.

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania to służę pomocą i zdobytym doświadczeniem ;)

Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 06, 2010, 01:34:59 am »
Widziałem filmik i muszę powiedzieć, że napracował się kolega. Mam tylko jedno małe pytanie. Czy cały czas spędzasz w domu albo jak nie Ty to ktoś inny jest aby pilnować Twojego wynalazku pod Twoją nieobecność?

Pytam ponieważ zastosowałeś odwrotną kombinację tj. zawór/pompa. Powinno być pompa/zawór. A to dlatego, że gdy pod Twoją nieobecność zabraknie prądu to zaleje Ci mieszkanie. Woda będzie cały czas wlewana do wiadra a z wiadra pompa już jej nie wypompuje do kanalizacji. 
Powinno być tak, że najpierw wylewa wodę z akwa a potem dopuszcza aż do momentu osiągnięcia odpowiedniego poziomu. Jak nie wiesz jak zrobić odpowiedni mechanizm to rozkręć spłuczkę w toalecie i taki właśnie cudowny mechanizm tam jest zamontowany. Do wypompowania odpowiedniej ilości wody mogłeś użyć programatora czasowego. 
 
Ogólnie wykonanie instalacji podoba mi się bardzo. Uwagę miałem jedną, tą którą przekazałem ;). Powodzenia PS Spodobał mi się pomysł z dodatkowym zaworem w szawce do dolewania wody. A może lepszym rozwiązaniem byłby filtr hydroponiczny??
Pozdrawiam Damian R

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 06, 2010, 05:07:51 am »
Cześć,

Dzięki za miłe słowa i za uwagi !

Myślałem że o wszystkim pomyślałem a zapomniałem o tak oczywistej sprawie jak brak zasilania. Pomimo że w domu prawie zawsze ktoś jest to nie moge zlekcewarzyć tego problemu.

To co piszesz o odwrotnej kombinacji pompa/zawór jest słuszne, ale trudne do zrobienia w przypadku mojego filtra Wet/Dry. Dało by się to wykonać, ale w filtrze Wet/Dry, bo w akwarium nie bardzo z uwagi na "przelew". Wygladało by to tak, że druga pompa w filtrze wypompowuje z niego wodę do pewnego ustalonego poziomu i odrazu potem automatycznie wpuszcza świerzą - również do pewnego poziomu, itd itd... ale wtedy tracę na ciągłości, co według mnie jest istotne.

Ale po Twoim poście wpadłem na rozwiązanie tego problemu. Mogę zamocować czujnik (akumulatorkowy) który w przypadku osiągniecia poziomu maksymalnego zamknie mi dopływ wody. Tylko teraz muszę znaleźć albo dobry mechaniczny zawór który będe w stanie wkomponować w swój projekt albo zamontować elektorniczny zawór na akumulatorki a w najgorszym przyapdku postawie małego UPS'a ;)

Co do filtra Hydroponicznego to jak dla mnie za dużo z tym "bałaganu". Ale mój nastepny projekt, który zresztą już jest w fazie "produkcyjnej" będzie zbliżony funkcjonalnoscia do filtra o którym wpomniałeś. Napewno pokażę gotowy projekt, jeśli tylko będzie co pokazywać ;))))

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie ;)

Pozdrawiam
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 06, 2010, 10:25:51 am »
ale trudne do zrobienia w przypadku mojego filtra Wet/Dry.

Dało by się to wykonać, ale w filtrze Wet/Dry, bo w akwarium nie bardzo z uwagi na "przelew".

Nie bardzo rozumiem co tu napisałeś. Da się to zrobić w każdym rodzaju zbiornika bo zakładasz np: z pleksy zrobioną mini konstrukcję, która utrzymuje mechanizm z zaworkiem w swoim wnętrzu ale i ne wnętrzu akwarium. Coś jakby osłonę tego zaworka aby ryby jej nie trąciły przypadkiem. W fazie projektowej przed zalaniem zbiornika wodą wkleja się to na stałe. Coś na wygląd komina lecz oczywiście dużo płytsze. 

Myślę, że ups jest dobrym rozwiązaniem.

Co do ciągłości podmiany to jeżeli zastosuje się elektroniczny włącznik to można go ustawić, tak aby na co 5 minut włanczał się na 1 minutę albo nawet na kilka sekund. Więc to nie jest problem.


Zastanawiam się nad Twoim nowym projektem ciekawi mnie co to będzie??? Zdradź jakieś szczegóły??  Pozdrawiam
Pozdrawiam Damian R

Offline erich

  • Brzanka
  • **
  • Wiadomości: 113
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2010, 12:35:48 pm »
Ogólnie rzecz biorąc jestem pod wrażeniem. Imponujący jest rozmach przedsięwzięcia. Uwagi Damiana odnośnie braku zasilania - bardzo zasadne. NA pewno chciałbym mieć coś takiego u siebie, ale w zacznie prostszej i bezpiecznej postaci.
Mysle ze podmiana około 50 litrów dziennie to w moim przypadku bedzie najlepszy kompromis koszt/efekt.

Cieszę się, że są ludzie na forum którzy są w stanie dźwignąć taki temat i na pewno skorzystam z Waszych porad.

Wyrazy uznania ;)


Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2010, 17:08:01 pm »
Nie bardzo rozumiem co tu napisałeś. Da się to zrobić w każdym rodzaju zbiornika bo zakładasz np: z pleksy zrobioną mini konstrukcję, która utrzymuje mechanizm z zaworkiem w swoim wnętrzu ale i ne wnętrzu akwarium. Coś jakby osłonę tego zaworka aby ryby jej nie trąciły przypadkiem. W fazie projektowej przed zalaniem zbiornika wodą wkleja się to na stałe. Coś na wygląd komina lecz oczywiście dużo płytsze.

Czy mówisz o czymś takim jak na zdjęciu ? Bo ja już mam w swoim coś takiego i trochę skompliwoane było by założenie drugiego lub podpiecie się pod ten już działający z uwagi na poziomy wody. Ale może jednak piszesz o czyms innym; jeśli możesz mi pokazać to na jakimś przykładowym zdjęciu to było by łatwiej mi to sobie wyobrazić.

Co do ciągłości podmiany to jeżeli zastosuje się elektroniczny włącznik to można go ustawić, tak aby na co 5 minut włanczał się na 1 minutę albo nawet na kilka sekund. Więc to nie jest problem.

To by pewnie zadziałało, ale jednak wolę jak najmniej stosować elektorniki, mniejsze prawdopodobieństwo ze mi się zawór zepsuje niż elektronika. No i jednak to cały czas nie jest ciągła podmiana :) ale wiem co masz na mysli... ;)

Zastanawiam się nad Twoim nowym projektem ciekawi mnie co to będzie??? Zdradź jakieś szczegóły ??

No jasne że mogę :) Tutaj jest link do posta z jednego z forum który dosyć dokładnie przestudiowałem:

http://www.monsterfishkeepers.com/forums/showthread.php?t=180385

Mój projekt bedzie się w całości znajodwał w filtrze. Jestem w trakcie zabawy wycinania konstrukcji z pleksi.

A tutaj jeśli lubisz zabawy z filtracją dwa linki które pokazują jakie cuda ludzie wymyślaja aby jak najlepiej i możliwie najciszej filtorwać wodę w swoich akwariuach. Przy kolejnym moim akwarium (mam nadzieję że już docelowym) za jakieś 3-4 lata napewno zanim coś zacznę to porządnie wszystko przemyśle i przekopię internet aby skorzystać z dobrych pomysłów innych akwarystów. Pewnie zbiornik będzie wykonywany na zamówienie a filtr sam sobie zrobię. To wszytsko jednak w swerze marzeń, dalekiej przyszłości... ;)

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?threadid=1609889

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1541946

Pozdrawiam !
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 07, 2010, 03:13:50 am »
Widzę, że dyskusja przybrałą na sile. ;)
Wstawiam zdjęcie z zaworkiem o jakim mówię i delikatny opis jak ma być zamontowany mam nadzieję, że dosyć sensownie napisałem. Dodatkowo jeżeli wypływ wody ustawi się przy dnie to podmiana będzie pełna tzn nowa woda nie pomiesza się ze starą. Ale istnieje ryzyko wyciągnięcia zbyt dużej ilości wody w przypadku awarii sterownika ;D
Pozdrawiam Damian R

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2010, 16:02:00 pm »
Widzę, że dyskusja przybrałą na sile. ;)
Wstawiam zdjęcie z zaworkiem o jakim mówię i delikatny opis jak ma być zamontowany mam nadzieję, że dosyć sensownie napisałem. Dodatkowo jeżeli wypływ wody ustawi się przy dnie to podmiana będzie pełna tzn nowa woda nie pomiesza się ze starą. Ale istnieje ryzyko wyciągnięcia zbyt dużej ilości wody w przypadku awarii sterownika ;D

Teraz wszystko jasne :) Dzięki za zdjęcie :)

Ale u mnie to by niestety nie zadziałało, bo ja wodę w akwarium zawsze mam na tym samym poziomie z uwagi właśnie na filtr Wet/Dry i przelew (over flow) jaki załączyłem na obrazku powyżej. Ale ogolne to ciekawe rozwiązanie.

Jeszcze jedno. Drugim powodem dlaczego zależy mi na tym żeby woda leciała non stop metoda kropelkową to temperatura. Z kranu leci woda zimna (teraz w zimie to powiedział bym że nawet lodowata), więc jeśli ona kapie pomalutku to praktycznie w zbirniku ryby nie odczuwają różnice bo natychmiast jest ona wyrównywana. To samo jeśli chodzi np: o chlor czy inne bardziewie które powinno być zneutralizowane. Przy wolniejszym wprowadzeniu wody do zbiornika jest on mniej "dokuczliwy" dla ryb i szybciej się niweluje.

Dzięki za info.

PS: Co sądzisz o tym moim drugim projekcie ?
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 09, 2010, 18:49:28 pm »
PS: Co sądzisz o tym moim drugim projekcie ?

Wstyd się przyznać ale jeszcze nie miałem kiedy zerknąć. Za chwilkę loooooooknę i dam znać. A z tą temperaturą wody to miałeś rację. Zwracam honor. Choć jakby nad tym bardziej pomyślał, to dało by się to napewno jakoś rozwiązać.


Już zapoznałem się z podanym linkiem.

Całkiem fajny projekt. Będę musiał go dokładniej przeczytać ale z tego co zauważyłem w 2 minutki to gościu podał glonom tackę na której znajdują super warunki do wzrostu i z tego powodu nie rosną w akwarium. Zastanawiam się tylko jak pozbywa się pochodnych azotu bo chyba te troszkę glonów ich nie rozkłada. Przepraszam nie troszkę bo jest ich bardzo dużo. Nie wiem czy udało by mi się wychodować tyle glonów w tydzień czasu ;D nawet gdyby zbiornik stał na środku ogrodu.

Jeżeli chodzi Tobie o glony to wystarczy zastosować torf i glonów nie ma a jeżeli o azoty-tany to przecież masz już podmianę.


Pomysł fajny ale nie wiem czy aż tak potrzebny. Gdyby udało się dzięki temu opanować skoki poziomów azoty-tanów to gra była by zarta świeczki. Faktycznie autor tego projektu twierdzi, że poziom wynosi 0 /słownie: zero/ ale nie wiem czy to prawda. Sprawdź u siebie bo ja już mam pomysł jak to przerobić aby było oświetlane z oświetlenia akwarium.


Zadziałaj i daj znać jak wyszło. Życzę powodzenia. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 19:10:22 pm wysłana przez damian »
Pozdrawiam Damian R

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 09, 2010, 19:56:55 pm »
muszę powiedzieć, że finalny produkt /na 89 stroie/ wygląda bardzo profesjonalnie. Cp nie oznacza, ze jest energio oszczędne. Zastanawiałem się nad zasadą działania/pochłaniania azoty-tanowych związków/ i doszedłem, do wniosku, że bujny rozrost glonów wyciąga z wody wszystko co dla nich potrzebne a nam w akwa zbędne.. No cóż jeżeli to zadziała to super sprawa będzie. 

Pozdrawiam Damian R

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2010, 20:18:43 pm »
No właśnie, ja głownie nie dla glonów to robię a dla polepszenia "jakości" wody :)

Nie wiem dokładnie jak to działa, bo za mądrze piszą :))) ale już kilka osób potwierdziło skutecznośc tego systemu, więc dlatego też postanowiłem spróbować.

Co do poboru prądu... tak jest to ból... ale przy użyciu T5, nie jest aż tak źle... Widziałem też projekty z LED'ami ale cały czas trwają testy i nie wiadomo na 100% czy takie oświetlenie przynosi zamierzony rezultat. Ale jeśli ktoś to potwierdzi to napewno potem przerobię swój projekt na oświetlenie LED'owe. Czas pokaże. Oczywiście dam znać co i jak.
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 09, 2010, 23:35:49 pm »
Też widziałem to ledowe, było z błękitnych i czerwonyc diód, teoretycznie powinno działać. Na stronie pana Budzyńskiego znalazłem art., w którym jest wzmianka o roślinach, które szybko niwelują azotany i fosforany z wody akwariowej. I jest kilka ciekawych roślinek, które lepiej niż inne radzą sobie z tym tematem. Zastanawiam się nad wychodowaniem w zbiorniku nad akwa całego szeregu dorodnych pistii, ale zobaczymy jak wyjdzie bo ściąganie tego bajzlu z pokrywy aby odmulić???????? Chyba, że nie trzeba by odmulać. Musiał by to ktoś przeliczyć. Jakiś chemik albo botanik czy ktoś taki.

P.S. czy nie rozpocząłeś podobnego wątku na początku stycznia na innym forum???
Pozdrawiam Damian R

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 09, 2010, 23:43:15 pm »
muszę powiedzieć, że finalny produkt /na 89 stroie/ wygląda bardzo profesjonalnie.

Tak, ale za tą profesionalność trzeba słono zapłacić. Cena z lampami T5: 649 usd (ok 2000 zł), a bez lamp: 489 usd (ok 1500 zł) !!! Z drugiej strony jeśli efekty z posiadania tego czegoś są takie rewelacyjne to jeśli kogoś stać to czmu nie, pozbędzie się całkowicie glonów no i perfekcyjna woda - rybki w siódmym niebie ;)

Poniżej link do pełnej dokumentacji:

http://www.algaescrubber.net/forums/viewtopic.php?f=2&t=472

Ja jednak zrobię to sam (przynajmniej spróbuję). Jak obliczyłem, mój projekt bedzie mnie kosztował poniżej 200 usd... a jeśli zastosuję LED to max 150 !!!

PS: Własnie wyczytałem że jest już jedna osoba która zastosowała diody LED i podobno osiagnał on zamierzony cel. Poczekam jeszcze jak opublikuje on swoje testy.

Pozdrawiam
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 09, 2010, 23:46:57 pm »
...ale zobaczymy jak wyjdzie bo ściąganie tego bajzlu z pokrywy aby odmulić???????? Chyba, że nie trzeba by odmulać. Musiał by to ktoś przeliczyć. Jakiś chemik albo botanik czy ktoś taki.

Niestety trzeba, bo kiedy one z zielonego koloru zamieniają się w ciemnobrunatny to podobno to przestaje funkcjonować jak należy.

P.S. czy nie rozpocząłeś podobnego wątku na początku stycznia na innym forum???

Na żadnym PL forum nie przypominam sobie żebym poruszał ten temat. Chyba że mówisz o tym:

http://www.algaescrubber.net/forums/viewtopic.php?f=2&t=451

Pozdrawiam :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline piotrK

  • Płaszczka
  • ****
  • Wiadomości: 869
  • Płeć: Mężczyzna
    • Cichlidae.pl
Odp: Automatyczna Podmiana Wody
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 14, 2010, 22:36:11 pm »
Fajna ta stałą podmiana, chociaż inaczej podszedłeś do tematu niż to co czytałem na niemieckich stronach - oni robią np. codzienną podmianę kilku procent, a nie ciągłą, jak u Ciebie. Jednak, jakby na to nie patrzeć, to Twoje jest nawet lepszym pomysłem :)
Cichlidae.pl