Autor Wątek: Ogrzewanie akwa prosto z CO?  (Przeczytany 43671 razy)

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 28, 2011, 21:41:30 pm »
a jak już Cię cenami wytrącą z uwagi to napisz co byś chciał i za ile Ci to wycenili a na na 90% będziesz miał to samo taniej.
Pozdrawiam Damian R

Offline inter

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1175
  • Płeć: Mężczyzna
    • www.rocki.com.pl
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 03, 2011, 10:08:44 am »
Damian :odświeżę trochę temat wczoraj  byli spece  co zakładali nam w domu CO. Z podłączeniem CO nie widzą problemu od zasilania (kotłowni) pociągnęliby miedzianymi rurkami zasilenie i odpływ wody CO rurki wychodziłyby ze ściany na wysokości krawędzi sumpa żeby nie robić odpowietrzników.W sumpie miałby być czujnik temp gdzie po osiągnięci np 26st grzanie zostanie wyłączone.Moje pytanie co bedzie im potrzebne ewentualnie gdybyś podesłał jakieś fotki.Mówili coś tam o jakiś głowicach itp ale się na tym nie znam. Woda grzana byłaby w sumpie i teraz z czego zrobić "rurę grzewczą" (z tego od podłogówki czy z kwasówki tak oni zaproponowali ) jako że największa komora w sumpie ma 70cm dł  tam na dnie byłaby "rura grzewcza" Tak to sobie wymyśliłem

Offline Cichlakiler

  • Pielęgnica
  • ***
  • Wiadomości: 384
  • Płeć: Mężczyzna
  • Adam
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 03, 2011, 12:52:46 pm »
Witam.

Kolega ma zawinieta w slimaka rurke z ogrzewania podlogowego w komorze.

Dwa czujniki mierza temperature(dwa...jakby sie jeden zawiesil,to drugi zabezpiecza)

System prosty i tani w wykonaniu.

« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2011, 12:55:53 pm wysłana przez Cichlakiler »

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 03, 2011, 16:48:53 pm »
kurcze co on ogrzewa? basenik?

Z kwasówki to strata kasy. Jak podłączysz to od grzejnika to nie potrzeba żadnego zabezpieczenia a przynajmniej ja takiego nie mam. W razie W zamontowałem zwykły zawór ale niestety jeszcze nie miałem okazji go zamknąć. Tak jak jest pokazane na fotkach powyżej będzie oki. to, że dadzą koniec rurek na wysokości sumpa nie znaczy, że nie potrzeba odpowietrzników. Co oni Ci to będą zalewać jak będzie rozkręcone? Odpowietrzniki muszą być! Nie wiem jak oni wyliczą Ci długość spirali? Ja sprawdzałem to doświadczalnie na zbiorniku 85l i wyszło mi, że na każde 100l wody potrzebuję 35cm "grzałki". Te 35cm nie musi być odpowiednie u Ciebie. To wszystko zależy jaką temp masz w centralnym.
Jak zdecydujesz się na zamontowanie głowic termostatycznych to pamiętaj, że muszą być one zamontowane na powrocie.
Pozdrawiam Damian R

Offline inter

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1175
  • Płeć: Mężczyzna
    • www.rocki.com.pl
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 03, 2011, 17:21:56 pm »
Jak podłączysz to od grzejnika to nie potrzeba żadnego zabezpieczenia a asy.przynajmniej ja takiego nie mam. W razie W zamontowałem zwykły zawór ale niestety jeszcze nie miałem okazji go zamknąć. Tak jak jest pokazane na fotkach powyżej będzie oki. to, że dadzą koniec rurek na wysokości sumpa nie znaczy, że nie potrzeba odpowietrzników. Co oni Ci to będą zalewać jak będzie rozkręcone? Odpowietrzniki muszą być! Nie wiem jak oni wyliczą Ci długość spirali? Ja sprawdzałem to doświadczalnie na zbiorniku 85l i wyszło mi, że na każde 100l wody potrzebuję 35cm "grzałki". Te 35cm nie musi być odpowiednie u Ciebie. To wszystko zależy jaką temp masz w centralnym.
Jak zdecydujesz się na zamontowanie głowic termostatycznych to pamiętaj, że muszą być one zamontowane na powrocie.

Oni na żadnych wyliczeniach się nie znają (chyba) jeżeli chodzi o dł spirali. Temp wody w CO mam 60st lub 40st zależy jak ciepło jest na dworzu wszystkim steruje komp.

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 03, 2011, 19:38:27 pm »
Witam.

Kolega ma zawinieta w slimaka rurke z ogrzewania podlogowego w komorze.

Dwa czujniki mierza temperature(dwa...jakby sie jeden zawiesil,to drugi zabezpiecza)

System prosty i tani w wykonaniu.

Kurcze, super sprawa !!! Naprawdę warto się nad tym zastanowić Inter :) Ja niestety mogę sobie co najwyżej pogwizdać, bo ogrzewanie mam na powietrze :(
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline inter

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1175
  • Płeć: Mężczyzna
    • www.rocki.com.pl
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 06, 2011, 21:45:29 pm »
Cihlakiler co to za urządzenie jest na rurce zasilającej ? I na czym jest zwinięta ta rura ze się tak trzyma i nie rozchodzi . :D

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 06, 2011, 23:57:45 pm »
To urządzenie to jest termometr ;) i zawór, a wężownica trzyma się kupy dzięki takim małym cwancykom ;D 
http://allegro.pl/uchwyt-16-z-kolkiem-pp-co-zgrzewanie-2-szt-ai-i1908784758.html
Są to typowe uchwyty do rury pex tylko połączone jeden obok drugiego itd...
Pozdrawiam Damian R

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 07, 2011, 01:46:01 am »
To urządzenie to jest termometr ;) i zawór,

Nie zawór tylko trójnik i odpowietrznik. Sorki za gafę ale ogólnie odpowietrznik to taki mały zaworek ;)
Pozdrawiam Damian R

Offline Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1575
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 07, 2011, 21:58:08 pm »
Damian a jak podpiąć sie pod CO w bloku?? ogrzewanie mam z miasta wiem ze nie do końca to legalne ale to tylko pytanie :P
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 07, 2011, 23:43:57 pm »
w legalny sposób możesz się wpiąć tylko i wyłącznie w blokach nowo wybudowanych gdzie zużycie ciepła mierzą liczniki przepływowo-temperaturowe zamontowane na klatkach schodowych. W przypadku liczników umieszczonych na grzejnikach będzie to nie legalne i NIE NALEŻY SIĘ WPINAĆ W TAKIM PRZYPADKU! Kiedy nie masz żadnych liczników tylko płacisz ryczałtem czy jakoś tak to podłączone akwarium będzie robiło jako dodatkowy grzejnik więc też nie powinno być problemu.
 Przy grzejnikach płytowych nie ma problemu z podłączeniem gdyż przed grzejnikiem są zawory na dolocie jak i powrocie. Zakręcasz zawory spuszczasz wodę z grzejnika i podłączasz się na jego końcu. Czysto i bez inwazyjnie.
Przy grzejnikach żeberkowych zaczynają się schody gdyż nie montują w blokach zaworów na powrocie. Jednym ze sposobów jest zamrożenie rury, rozcięcie jej i wstawienie trójnika. Oczywiście na dolocie jak i powrocie. Innym sposobem jest odkręcenie żeliwnych zaślepek na końcu grzejnika i zamontowanie innych zaślepek  z nagwintowanymi otworami reszta tak samo jak wyżej. Kolejnym ze sposobów jest zastosowanie specjalnej obejmy z odejściem firmy GEBO. Tu można to zrobić nawet bez zakręcania wody. A wygląda to tak jak na zdjęciu poniżej.
Jeszcze inaczej można w momencie zamknięcia i spuszczenia wody z całego systemu. Raz do roku przez tydzień czy 2 w całej instalacji nie ma wody ale to już nie moja broszka kiedy będą te dni :D.  Pamiętajcie, że aby zmienić końcowe zaślepki na zaślepki z gwintowanymi otworami też należy zamknąć wodę w grzejnikach inaczej ciśnienie nie pozwoli wkręcić nowej zaślepki a sąsiad pod nami jak i wszyscy pod nim będą mieli przeprowadzony przez Ciebie remont ;D.
OCZYWIŚCIE NIE NAMAWIAM NIKOGO DO INGERENCJI W SIEĆ CO, NO CHYBA, ŻE JES JEST TO JEGO WŁASNA SIEĆ. W INNYM PRZYPADKU POLECAM SPACER DO ADM-ÓW CZY JAKOŚ TAK I ZAPYTANIE ODPOWIEDNIEJ OSOBY O MOŻLIWOŚĆ PODŁĄCZENIA DODATKOWEGO GRZEJNIKA. INACZEJ ADMINISTRACJA MOŻE NIE BYĆ DELIKATNIE MÓWIĄC ZADOWOLONA Z TAKIEGO OBROTU SPRAWY I MOŻE SIĘ TO SKOŃCZYĆ POWAŻNYMI KONSEKWENCJAMI PRAWNYMI. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Pozdrawiam Damian R

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 08, 2011, 05:46:15 am »
Czy Ty czasami TEŻ nie jesteś hydraulikiem ;) ;)

Niedługo się dowiemy że masz w domu mała elektrownie wodną... a może i atomową :) Hihihi ;)

Dzięki Damian !
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Cichlakiler

  • Pielęgnica
  • ***
  • Wiadomości: 384
  • Płeć: Mężczyzna
  • Adam
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 08, 2011, 09:11:50 am »
Witam.

Jak niema sie miejsca na akwarium filtrowe,to mozna tez miedzy rurkami do-i-odprowadzajacymi wymiennik ciepla zamontowac.
Potem to juz mala pompka w akwarium,i obieg zakonczony.
Znalazlem zdjecie w sieci. Nie jest zbyt dobre,ale widac co mam na mysli.

Pozdrawiam.

Offline Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1575
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 08, 2011, 10:59:31 am »
o tak sposoby fajne tylko ze jedyne wyjście jakie widzę to zgłosić do spółdzielni chęć takiego ogrzewania inaczej tak jak napisał Damian zrobią mi koło .... no i te dwa tygodnie o których wspominasz są w lecie :) wiec może w przyszłym roku pokoszę się o cos takiego pożyjemy zobaczymy :):)


Dzięki Wielkie za przedstawienie całej sytuacji:)
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ogrzewanie akwa prosto z CO?
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 08, 2011, 17:17:38 pm »
Czy Ty czasami TEŻ nie jesteś hydraulikiem ;) ;)

Niedługo się dowiemy że masz w domu mała elektrownie wodną... a może i atomową :) Hihihi ;)

Dzięki Damian !

Tak jestem też hydraulikiem. Jak wchodzisz do kogoś na remont łazienki czy czegokolwiek i masz czekać na hydraulika a potem jeszcze za friko po nim poprawiać to musisz się wszystkim zająć sam. Od wody po ogrzewanie, od plastiku po miedź u mnie nie ma problemu. ;)

Elektrownię hmm.. zastanawiałem się nad tym konkretnie ale nad elektrownią wiatrową. ;)
Po przeliczeniu kosztów doszedłem do wniosku, że montują ją sobie tylko idioci. Dlaczego? już wyjaśniam. Elektrownia wiatrowa do przeciętnego domku z całą automatyką, jednym słowem kompletna z montażem kosztuje 50000zł. Produkuje miesięcznie prądu za 150zł. O tyle zmniejszyły się opłaty panu, który sprzedaje takie właśnie elektrownie. co daje rocznie 12x150=1800zł rocznie! 50000/1800=27,7 lat zanim zwróci się nam początkowy koszt elektrowni. Jeżeli dodamy do tego ewentualny kredyt? I wymianę zapewne co kilka lat akumulatorów to wyjdzie na to, że montujemy ją sobie z tego powodu, że nie potrafimy sobie wszystkiego skalkulować i daliśmy się jednym słowem zrobić w bambuko. Ewentualnie jak kto woli po to aby zaimponować sąsiadom ewentualnie dla idei bo do takiej elektrowni jednym słowem przez te 30 lat trzeba dopłacać.

Nie ma za co Michale. ;)
Pozdrawiam Damian R