Zapodaj jak możesz jakieś fotki nowego oświetlenia i napisz coś o nim. Bardzo mnie ciekawi jak się prezentuję herbatka w twojej amazonii 
Moja wygląda trochę żółto i ciekaw jestem jak można uzyskać ciekawszy efekt.
ano sekret polega na prawidłowym oświetleniu.... wcześniej miałam belkę oświetleniową z dwoma T5 - sylvania grolux + sylvania aquastar. Zamiast grolux można dać arcadia tropical pro x 2. Zarówno grolux (8500k) jak i tropical pro (8500k) podkreślają czerwień, co daje cudowny efekt herbatki przy czarnych wodach. Żółtą wodę miałam w momencie zmiany oświetlenia na dwie lampy dające białe światło - wtedy cokolwiek bym nie zrobiła - woda wyglądała jak ściek. Ponieważ nie chciałam wracać do belki - za duży koszt poboru mocy + kopał mnie prąd spod pokrywy

- wykorzystałam patent kolegi z forum. Otóż firma Aquael wypuściła na rynek żarówki PLANT 11 W 8000k, które dają dokładnie taki sam efekt jak Arcadia tropical pro czy Sylvania grolux. Miałam 2 lampy aquael od krewetkariów, zamówiłam na allegro 2 żarówki PLANT i po prostu zainstalowałam te lampy pod pokrywą

pobór mocy 2 x 11W to zdecydowanie mniej niż 2 x 54W przy T5

efekt jest genialny, gdyż akwarium nie jest prześwietlone, światło jest dyskretne i daje barwę podkreślającą herbaciany kolor czarnych wód amazońskich

zdjęcie średnie, bo "pstryknięte" na szybko telefonem... w rzeczywistości wygląda to na prawdę genialnie. Postaram się jutro ogarnąć z aparatem, i zapodam lepsze fotki

PS. dodatkowo obiecana fotka kolejnej 600-sety czyli malutki zbrojnik L600, mierzy ok. 6 cm