Autor Wątek: 784L...zbiornik+sump  (Przeczytany 10633 razy)

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 19, 2012, 23:41:40 pm »
Moze te podpory postawic pionowo do ziemi ? Bylo by pewniej  I skoro ogranicza CIE dlugosc I wysokosc. Idz w  szeroki  baniak 100-wka Byla by piekna. Pozdrawiam ;]

pionowo , czy ze "skesia"...nie ma różnicy imo. szerokość jest max 80, bo nie wejdę do pokoju...:D
postaram się to wyjaśnić na schemacie :D

Online Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 20, 2012, 00:04:47 am »
Moze zdjecie wneki?
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 20, 2012, 10:42:34 am »
Czemu jesteś zamkniety w 185cm ?

Co Cię ogranicza ?

Całym nieszczęściem jest wnęka, w którą muszę wsunąć akwarium, aby uzyskać wymiar 60 cm ( na schemacie - "PODSTAWA").
Pisałem chyba wcześniej, że same murki podbudowy mają 45 cm+grubość ściany 15 cm. To daje mi właśnie podstawę o wymiarze 60 cm
Planowane poszerzenie zaznaczyłem i stąd wymiar, którego już chyba nie przeskoczę :(
Po prawej stronie jest niby miejsce, ale wtedy wymiar akwarium byłby strasznie nietypowy i nie wiem czy opłaca mi się, aż tak kombinować...

Michał, przepraszam, że zawracam Ci aż tak "gitarę" :), ale myślałeś może coś nad, przegrodami w sumpie (chodzi mi o wymiary i rozmieszczenie ? )

Poniżej popełniłem coś, co przedstawia "cały" problem  ;)

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 21, 2012, 04:59:58 am »
To jak chciałeś w tym miejscu zmieścić akawarium 1000litrowe ?
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 21, 2012, 05:15:14 am »
OK, więc zrobię sump'a ze starego akwarium i proszę Cię o "zwymiarowanie" go, jeśli chodzi o przegrody( ich ilość, położenie względem siebie i wysokość podwieszenia) i otwór do kanalizy. Zdecydowanie będzie tez o przepływie pionowym.

Podaj mi wymiary tego akwarium. Nie zauważyłem wcześniej że ich nie mam, a zabierałem się do mierzenia ;)

Cytuj
Te pompy, o których piszę są dużo, bardzo dużo cichsze od akwarystycznych i stąd mój wybór, nie wspomniałem, że pobierają znacznie mniej prądu (5W - przy przepływie 1,1 l/h do 26W przy 2,6 l/h)- wiem ,ze to tylko jest w tabelkach i dojdzie obciążenie, ale chyba spróbuje z tą pompą.

Nie chce mi się wirzyć w tak mały pobór prądu przez te pompy, ale jak pisałem nie znam ich i jestem bardzo ciekawy jak będą się sprawować.

Jednak nadal będę Ci polecał pompę wewnątrz akwarium (dwie pompy). Jeśli jednak zdecydowałeś na zewnętrzną to daj mi znać, bo wtedy inaczej komory będę rozmieszczał.

Napisz mi jeszcze jak zamierzasz ogrzewać wodę. Jeśli grzałką to podaj mi jej długość.

Cytuj

Cytuj
Wysokość otworu jest zależna od kilku czynników. Najważniejszy to jak dużo wody nam spłynie do Sumpa kiedy przestaną działać pomy, czyli ile wody będzie w przelewie i w rurach. Wysokość otworu jest też ściśle uzależniona od wysokości poszczególnych przegród w sumpie.

Bardzo proszę o te czynniki i wymiary  :D

OK, z uwagi na to że będziesz miał odpływ do kanalizacji, to będę brał pod uwagę tylko wysokość przegród ;) Podaj mi wymiary sumpa ;)

Cytuj

Cytuj
Jest to bardzo dobry pomysł, ale musisz zastosować zawory zwrotne które jak najmniej zmniejszają Ci wydajność pompy, jak najmniej stawiają opór !

Będą to zawory hydrauliczne typu YORK, chyba najlepsze, ale zastanawiam się nad zwykłymi "klapowymi"

Możesz spokojne zastosować klapowe. Pamiętaj że tam praktycznie nie będzie ciśnienia więc nie masz co się martwić o ich "szczelność" i wytrzymałość podciśnienia. Ważniejsze żeby nie stawiły oporu od strony pompy. Bo u mnie zastosowałem właśnie niewłaściwe i znacznie mi obniżają ciśnienie wody.

Cytuj
Schemat pokazuje, co wymyśliłem do podpory akwarium - w środek nie chciałbym dawać żadnej podpory, ale jeśli np. Damian stwierdzi, ze jest konieczna, to jakoś to przeboleje :)

Damian !!! Odezwij się !!!
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 21, 2012, 15:45:00 pm »
OK, wymiary już mam:

Cytuj
Wymiary akwarium to 120x50x50
Co do tej pompy to martwi mnie tylko czy ten przepływ będzie OK. Te pompy są bezgłośne i piekielnie trwałe. Widzę takie pompy w kotłowniach, pracujące na instalacjach cieplnych i faktycznie pobierają mało prądu. W domkach jednorodzinnych przy 400L zładzie wody, wyświetlacz na pompie pokazuje 4W :)

A czmu przlewe miałby być zły ? Jakie są Twoje obawy ?

Napisz mi jeszcze proszę z czego jest wykonana ta pompa ?

Pozdr.
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 21, 2012, 18:04:49 pm »

A czmu przlewe miałby być zły ? Jakie są Twoje obawy ?

Napisz mi jeszcze proszę z czego jest wykonana ta pompa ?

Pozdr.

Wydajność tej pompy to max 2,4 tyś l/h i zastanawiam się czy nie za mało trochę :)
Korpus pompy jest żeliwny.
Kilka postów wcześniej wkleiłem parametry techniczne tej pompy i tam jest pokazany przepływ, pobór mocy,  i podnoszenie.

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #22 dnia: Październik 21, 2012, 18:10:17 pm »

A czmu przlewe miałby być zły ? Jakie są Twoje obawy ?

Napisz mi jeszcze proszę z czego jest wykonana ta pompa ?

Pozdr.

Wydajność tej pompy to max 2,4 tyś l/h i zastanawiam się czy nie za mało trochę :)
Korpus pompy jest żeliwny.
Kilka postów wcześniej wkleiłem parametry techniczne tej pompy i tam jest pokazany przepływ, pobór mocy,  i podnoszenie.

Ale chyba planujemy dac dwie sztuki ?
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #23 dnia: Październik 21, 2012, 18:54:58 pm »
Cytuj
Ale chyba planujemy dac dwie sztuki ?

Aaa, no fakt :)

Offline damian

  • Arowana
  • *****
  • Wiadomości: 1845
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #24 dnia: Październik 22, 2012, 22:09:45 pm »
Przy szerokości akwarium 80cm wystarczą 2 podpory wzdłużne. Polecam profil 10x5x4 albo 12x6x4. Jedna z przodu druga przy ścianie. Po wypoziomowaniu i wyschnięciu betonu mógłbyś wspawać w środek jeszcze poprzeczkę. Jeżeli poprzeczka odpada to daj 3 profile wzdłużne, wtedy mogą być te mniejsze. Biały pustak zostaw w spokoju - jest słaby a po nasiąknięciu wodą wręcz słabiutki. Zastosuj bloczek betonowy. W każdym sklepie budowlanym będą wiedzieli co to jest.
Akwarium, które planujesz jest małym zbiornikiem szczerze mówiąc. No oczywiście są mniejsze ale nie wodzę potrzeby zastosowania tutaj 2 pomp, ani tym bardziej 2 kominów czy zasilania zbiornika poprowadzonego z 4 otworów. Przy tak ograniczonym miejscu zastosowałbym jeden komin centralny w środku zbiornika przyklejony do tylnej szyby. Wewnątrz 4 otwory, Zasilany jedną pompą np NJ4000 lub 6000 i u góry rozprowadzenie wody na 2 strony zbiornika równolegle do tylnej ścianki. Jeżeli pompa nie wydoli to cały  syf będziesz miał przy przedniej szybie akwarium i łatwo będziesz mógł go zebrać co przy szerokości 80 cm wcale nie jest takie proste. U mnie po podniesieniu pompy o jakieś 40cm od podłogi wydajność wzrosła tak drastycznie, że nie wiem co to jest syf na dnie akwarium.  Nie podejrzewam jednak aby pompa nie dała rady.
Musisz pamiętać, że stosując kolanka, rozgałęzienia i zawory za każdym razem zmniejszasz wydajność pompy. Najmniej energochłonnym a zarazem najkrótszym sposobem połączenia pompy z baniakem są węże gumowe dobrej jakości.
Nie piszesz nic o rybach jakie zamierzasz tam trzymać. Przy takim dnie podejrzewałbym płaszczki??? Jeżeli tak to rozwiązanie jakie Ci zaproponowałem jest optymalne. Oczywiście możesz zastosować jeden komin czy przelew taki jak ma Michał. Każde rozwiązanie się sprawdzi.  Pamiętaj tylko, że im mniejsza gardziel tym woda spływająca ma większe ciśnienie więc przynajmniej co za tym idzie porywa więcej zanieczyszczeń.
Jeżeli głównymi mieszkańcami mają być np arowany? To jako filtrację zastosowałbym złoże zraszane. Jeżeli np  jakaś arka i np para małych płaszczek to też bym się pokusił o taki rodzaj filtracji. Jeżeli chcesz tam trzymać więcej ryb niż przewiduje to zdrowy rozsądek lub ryby, które planujesz będą bardzo syfiły to filtr z przegrodami, które rozplanowałeś będzie dobrym rozwiązaniem. Co do tej pompy, którą wybrałeś to jakoś nie chce mi się wierzyć, że ma taką wydajność przy tak małym zapotrzebowaniu na energię. Może to jakiś chiński chłit marketindody??
Akwarium 300l będzie wystarczające na sumpa. Jeżeli chcesz mieć stałą podmianę wody to nawet 200l by starczyło. U mnie przy 1000l jest 240l i jest idealnie. Nie piszesz nic o ogrzewaniu - masz jakiś pomysł?

Pamiętaj też, że to jest Twoje akwarium i im więcej swojej inwencji twórczej w nie włożysz tym bardziej będzie Cię cieszyło. Nie zrażaj się, jeżeli może kiedyś napiszę Ci jakąś ostrą krytykę ale taki już jestem i czasem nie mogę się pohamować. Proponuj swoje rozwiązanie a my będziemy Cię ewentualnie poprawiać. Postaraj się czerpać wiedzę i podpatruj rozwiązania technicze na różnych forach, może odwiedź jakiś większy sklep albo udaj się do zoo czy jakiegoś akwarium, to co tam zobaczysz może zbić Cię z nóg i podsunąć rozwiązania, które być może zastosujesz u siebie.

Trzymam kciuki i powodzenia. PS skąd jesteś?
Pozdrawiam Damian R

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 22, 2012, 23:07:50 pm »
Przy szerokości akwarium 80cm wystarczą 2 podpory wzdłużne. Polecam profil 10x5x4 albo 12x6x4. Jedna z przodu druga przy ścianie. Po wypoziomowaniu i wyschnięciu betonu mógłbyś wspawać w środek jeszcze poprzeczkę. Jeżeli poprzeczka odpada to daj 3 profile wzdłużne, wtedy mogą być te mniejsze. Biały pustak zostaw w spokoju - jest słaby a po nasiąknięciu wodą wręcz słabiutki. Zastosuj bloczek betonowy. W każdym sklepie budowlanym będą wiedzieli co to jest.

Dzięki Damian za odpowiedź, ale nie do końca wczytałeś się w rysunki i moje wyjaśnienia  :) ;)
Otóż to wszystko już stoi i jest właśnie postawione z "Ytonga", aczkolwiek zwieńczone na górze zbrojoną wylewką betonową.
Aby uniknąć podpory na środku, wmontuje wiec trzy profile wzdłużne 10x5x4

Cytuj
Akwarium, które planujesz jest małym zbiornikiem szczerze mówiąc. No oczywiście są mniejsze ale nie wodzę potrzeby zastosowania tutaj 2 pomp, ani tym bardziej 2 kominów czy zasilania zbiornika poprowadzonego z 4 otworów. Przy tak ograniczonym miejscu zastosowałbym jeden komin centralny w środku zbiornika przyklejony do tylnej szyby. Wewnątrz 4 otwory, Zasilany jedną pompą np NJ4000 lub 6000 i u góry rozprowadzenie wody na 2 strony zbiornika równolegle do tylnej ścianki. Jeżeli pompa nie wydoli to cały  syf będziesz miał przy przedniej szybie akwarium i łatwo będziesz mógł go zebrać co przy szerokości 80 cm wcale nie jest takie proste. U mnie po podniesieniu pompy o jakieś 40cm od podłogi wydajność wzrosła tak drastycznie, że nie wiem co to jest syf na dnie akwarium.  Nie podejrzewam jednak aby pompa nie dała rady.

Tutaj jednak pozostanę chyba przy rozwiązaniu Michała (jest dla mnie o wiele bardziej estetyczne od komina), ale przemyślę to dokładnie i wybiorę któreś z tych dwóch rozwiązań. Nie wchodzą w rachubę dwa kominy po bokach czy to trójkątne, czy też prostokątne.
Co do syfów z dna, to spójrz na ostatni schemat i ja naprawdę będę miał tam problem :), bo całe 15 cm przodu akwarium jest we wnęce...ale mam nadzieję rozwiązać to za pomocą cyrkulatora lub głowicy PH

Cytuj
Musisz pamiętać, że stosując kolanka, rozgałęzienia i zawory za każdym razem zmniejszasz wydajność pompy. Najmniej energochłonnym a zarazem najkrótszym sposobem połączenia pompy z baniakiem są węże gumowe dobrej jakości.

Kurde wiem, ale nie wyobrażam sobie takiej plątaniny węży...rury jestem w stanie posklejać jak najbardziej optymalnie dla przepływu. Nie będę używał kolan 90st., ale 2x45 st. lub łuki. Myślę, że poradzą sobie z oporem.

Cytuj
Nie piszesz nic o rybach jakie zamierzasz tam trzymać.

A pisałem, pisałem...:D Będą Channa lub Cichle
W latach 80 była SA, potem Amazonka, mała przerwa i wiele, wiele lat przygody z Malawi

Cytuj
Przy takim dnie podejrzewałbym płaszczki??? Jeżeli tak to rozwiązanie jakie Ci zaproponowałem jest optymalne. Oczywiście możesz zastosować jeden komin czy przelew taki jak ma Michał. Każde rozwiązanie się sprawdzi.  Pamiętaj tylko, że im mniejsza gardziel tym woda spływająca ma większe ciśnienie więc przynajmniej co za tym idzie porywa więcej zanieczyszczeń
 

O tym nie myślałem...nic o nich nie wiem i raczej nie moja bajka  :-\

Cytuj
Co do tej pompy, którą wybrałeś to jakoś nie chce mi się wierzyć, że ma taką wydajność przy tak małym zapotrzebowaniu na energię. Może to jakiś chiński chłit marketindody??

heh...siedzę trochę w tej branży i możesz mi wierzyć, ze to nie jest chwyt...jest tylko problem z umieszczeniem ich po za sumpem (ciężkie, niewygodne do połączenia w dziedzinie akwarystyki, ale energooszczędność jest dużo lepsza, a wydajność też na niezłym poziomie)

Cytuj
Akwarium 300l będzie wystarczające na sumpa. Jeżeli chcesz mieć stałą podmianę wody to nawet 200l by starczyło. U mnie przy 1000l jest 240l i jest idealnie. Nie piszesz nic o ogrzewaniu - masz jakiś pomysł?

Wszystko jasne.

Cytuj
Pamiętaj też, że to jest Twoje akwarium i im więcej swojej inwencji twórczej w nie włożysz tym bardziej będzie Cię cieszyło. Nie zrażaj się, jeżeli może kiedyś napiszę Ci jakąś ostrą krytykę ale taki już jestem i czasem nie mogę się pohamować. Proponuj swoje rozwiązanie a my będziemy Cię ewentualnie poprawiać. Postaraj się czerpać wiedzę i podpatruj rozwiązania techniczne na różnych forach, może odwiedź jakiś większy sklep albo udaj się do zoo czy jakiegoś akwarium, to co tam zobaczysz może zbić Cię z nóg i podsunąć rozwiązania, które być może zastosujesz u siebie.

No, moje i to nie pierwsze, ale kolejne z kilkunastu :D Tyle, że pierwsze tak duże i z sumpem ( zawsze wygodny byłem... )
A na co tu się obrażać? na pomoc, którą za darmo ktoś mi udziela, a może mieć inne zdanie ? no bez jaj szanowny Panie Damianie  8)

Cytuj
Trzymam kciuki i powodzenia. PS skąd jesteś?

Z małej dziury koło Szczecina :D

Online Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 22, 2012, 23:13:06 pm »
Na szybko zapytam czy bedziesz miał miejsce za akwarium na te rurki z przelewu?
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 22, 2012, 23:14:20 pm »
 8)
to jest osobny pokój do odpoczynku :)

Online Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 22, 2012, 23:15:56 pm »
tak ale rurki i obsługa ich zabierze z 10 cm a Ty wnękę masz na 80 tak?
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 22, 2012, 23:20:45 pm »
Te schematy chyba naprawdę mi nie wyszły...:D
Wnęka i owszem, ma 80 cm (póki co 60), ale te murki i stelaż są w pokoju i do ściany mam jakieś 2,5 m :)
Akwarium z przednią szybą widać tylko z jadalni i salonu.
Rurki, przelew i cała reszta jest od tyłu i odpoczywając będę to wszystko (d)oglądał...