Autor Wątek: 784L...zbiornik+sump  (Przeczytany 10632 razy)

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
784L...zbiornik+sump
« dnia: Październik 16, 2012, 16:42:01 pm »
Cześć

Akwarium o wymiarach 185x80x53.
Niestety obliguje mnie otwór w ścianie, którego nie przeskoczę, ale może z Waszą pomocą, da się go chociaż odrobinę obejść. W sumie to wypadałoby, bo wtedy byłaby szansa na "ciut większe"  8) i powiększenie "wody" do magicznego jak dla mnie 1 tyś. litrów, no ale po kolei...

  Dla mnie wyzwaniem będzie sump ponieważ od zawsze (jakieś 30 lat :) ) używałem kubełków, gąbek itp. Przyznam, że podchodzę do tego rodzaju filtracji jak "pies do jeża", wzbraniam się jak mogę, ale widząc zbiornik Michała, chyba się przekonałem. Również przelew (odpływ wody z akwarium) będzie tego typu, gdyż nie mogę przetrawić kominów wewnątrz akwarium. Przyznaje się, że dopiero w wątku Michała zobaczyłem podwieszany wewnątrz "półkomin", z którego woda pięknie spływa.

1.Co do samego sump'a - mam zrobić z przepływem poziomym, czy pionowym? Po lekturze Waszego forum  doszedłem do wniosku, że tylko pionowy przepływ wody da mi to, czego oczekuję od tego typu filtracji.
Powiedzcie autorytarnie ;), bo porównywanie opinii w sieci już mnie nuży i chciałbym w koncu podjąć decyzje  :)
2.Stare akwarium (300L) miałoby robić za filtr wet/dry i zastanawiam się czy taki sump obsłuży mój zbiornik?  Może dać sobie spokój i po prostu zrobić sump'a na wymiar ?
3.Myślałem o 4-ech przegrodach gdzie byłaby, w kolejności spływu wody: wata, gąbki, ceramika, komora pompy. Może tak być ?
4.Pompą Grundfos Alpha2 do systemów C.O - wydaję mi się, że przepływ na poziomie 2,4l/h poradzi sobie z moją objętością wody, ale muszę się upewnić. Jeśli nie to będzie jakieś Tunze lub NJ o odpowiednim przepływie
5.Przewiduję stałą podmianę wody (bez RO) zabezpieczoną dwoma filtrami narurowymi i reduktorem ciśnienia, do w miarę dokładnego "wykropelkowania". Widziałem gdzieś w necie podmianę do sump'a, a nie bezpośrednio do akwarium. Czy jest mi w stanie ktoś wyjaśnić różnicę ?
6.W razie zaniku napięcia i zatrzymania pompy, zaplanowałem otwór w sumpie, żeby nadmiar wody spływał do kanalizacji i rozumiem, że otwór ten też jest na wysokości odpowiedniej do litrażu?
Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale na zasilaniu akwarium chcę zamontować zawory zwrotne, żeby woda nie cofała się przez pompę do sump'a.

echh baniak na końcu, bo tu będzie najtrudniej...

  Wymarzyłem sobie taki "Michał overflow" (nie obraź się Michał, ale własnie twój jest przykładem profesjonalizmu). Problem jest w tym, że ma być on wykonany na tylnej szybie akwa (185 cm, może 200) i boję się, że wiercąc tam 4 czy 5 (a może trzeba więcej) otworów nie osłabię szyby ? W jakich odstępach zrobić te otwory i na jakiej konkretnie wysokości? To samo dotyczy tego podwieszanego komina (jaki wymiar i na jakiej wysokości), bo domyślam się, że nie są to wymiary wzięto "ot tak"...
  Zasilanie akwarium w przefiltrowaną już wodę planuję z dwóch stron, na krótszych bokach i mam pytanie : wystarczy zrobić po jednym otworze na boku, czy dać dwa. Zastanawiam się tylko dlatego, że tutaj też mam obawy przed osłabieniem zbiornika ze względu na wiercenie. Może przy czterech wypływach świerzej wody uniknąłbym wprowadzania do baniaka PowerHead'a, pompy cyrkulacyjnej lub innych "slicznych" wynalazków ?, aczkolwiek do PH jestem w 100% przekonany i wiem, że daje radę, będąc cichym i wydajnym mechanikiem.

  Oczywiście mam jeszcze kilka pytań dot. stelaża, bo oczywiście nie mogło być u mnie łatwo... >:(, ale to chyba temat na później, żeby już nie mieszać totalnie.

Popełniłem taki schemat w paint'cie  ::), ale mam nadzieje, że pomoże to Wam w zrozumieniu moich wypocin i przekierowanie mnie na właściwe tory.

ps: masakra, jaki elaborat wyszedł :-[

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 16, 2012, 20:01:48 pm wysłana przez Michal »

Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2012, 07:15:12 am »
Akwarium o wymiarach 185x80x53.
Niestety obliguje mnie otwór w ścianie, którego nie przeskoczę, ale może z Waszą pomocą, da się go chociaż odrobinę obejść. W sumie to wypadałoby, bo wtedy byłaby szansa na "ciut większe"  8) i powiększenie "wody" do magicznego jak dla mnie 1 tyś. litrów, no ale po kolei...

Jak zawsze i każdemu na takie pytanie odpisuję: Jak masz możliwość i fundusze to nawet się nie zastanawiaj ! Bo potem będziesz żałował i nigdy nie będziesz na 100% zadowolony z tego co masz, jeśli planowałeś większe !

Cytuj
Dla mnie wyzwaniem będzie sump ponieważ od zawsze (jakieś 30 lat :) ) używałem kubełków, gąbek itp. Przyznam, że podchodzę do tego rodzaju filtracji jak "pies do jeża", wzbraniam się jak mogę, ale widząc zbiornik Michała, chyba się przekonałem.

Zupełnie niepotrzebnie. Już pisaliśmy na temat korzyści płynące z posiadania filtracji typu Sump. Patrz tutaj: http://forum.arowana.pl/index.php?topic=636.msg6846#msg6846

Cytuj
Również przelew (odpływ wody z akwarium) będzie tego typu, gdyż nie mogę przetrawić kominów wewnątrz akwarium. Przyznaje się, że dopiero w wątku Michała zobaczyłem podwieszany wewnątrz "półkomin", z którego woda pięknie spływa.

Moje podejście do przelewów było podyktowane rybom jakie trzymam - płaszczki. Nie chciałem zabierać im dna do pływania. Kominy nie są złym rozwiązaniem, jak ma się pomysł to można je łatwo "zabudować". Jak do tej pory nie odnotowałem żadnych wad przelewu jaki zastosowałem w akwarium z płaszczkami. Może jeden: z uwagi na jego powierzchnię, trudniej jest zabezpieczyć aby nic do niego nie wpadało. Głównie chodzi o roślinność pływającą czy też żarcie.
Za to czyszczenie jest znacznie prostsze z uwagi na dostępność oraz głębokość.

Jest jeszcze jedno "lepsze" rozwiązanie, które możesz rozważyć :) OverFlow (przelew) na zewnątrz.
http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?t=206078

Cytuj
1.Co do samego sump'a - mam zrobić z przepływem poziomym, czy pionowym? Po lekturze Waszego forum  doszedłem do wniosku, że tylko pionowy przepływ wody da mi to, czego oczekuję od tego typu filtracji.
Powiedzcie autorytarnie ;), bo porównywanie opinii w sieci już mnie nuży i chciałbym w koncu podjąć decyzje  :)

Nie wiem kto i na jakiej podstawie twierdzi że przepływ poziomy ma jakikolwiek sens. Dużo trudniej jest zarządzać wkładami filtracyjnymi, bo ciężko jest wykonać i oddzielić poprawnie komory. Syf w takim sumpie będzie Ci się głównie zbierał w dolnej części, tak więc po jakimś czasie przez dolną część filtracji nic już nie będzie przepływać i będzie tam się wszystko kisić ! Również w takim typie sumpa napowietrzanie jest znacznie gorsze ponieważ woda nie przelewa się/nie zlatuje tylko płynie jak rzeka. Czyli nie ma wodospadu, spiętrzenia wody.

Tak więc ! Kategorycznie odradzam Sumpa poziomego ! To jest jakieś nieporozumienie. Jedyna zaleta (dla wykonującego) że jest znacznie ułatwiony sposób budowania (klejenia).

Cytuj
2.Stare akwarium (300L) miałoby robić za filtr wet/dry i zastanawiam się czy taki sump obsłuży mój zbiornik?  Może dać sobie spokój i po prostu zrobić sump'a na wymiar ?

300L spokojnie obsłuży nawet 1000litrowy zbiornik. Tylko trzeba dobrze zagospodarować wodę powrotną, aby się sump nie przepełnił. Jednak z drugiej strony jeśli planujesz odpływ do kanalizacji to w ogóle nie widzę problemu.

Cytuj
3.Myślałem o 4-ech przegrodach gdzie byłaby, w kolejności spływu wody: wata, gąbki, ceramika, komora pompy. Może tak być ?

Może być :) Ale ja zamiast waty, dałbym matę - powiedzmy 100micro. Łatwiej jest ją czyścić. Poprzedzielał bym ją grubszą gąbką. Dalej dałbym biobale, w kolejnej ceramikę i ostatnia to pompa/pompy.

Wata szybko się zapycha i ciężko jest ją czyścić. Ale jak najbardziej może być :)

Cytuj
4.Pompą Grundfos Alpha2 do systemów C.O - wydaję mi się, że przepływ na poziomie 2,4l/h poradzi sobie z moją objętością wody, ale muszę się upewnić. Jeśli nie to będzie jakieś Tunze lub NJ o odpowiednim przepływie

Pompa o takim przepływie powinna być OK. Nie znam tej pierwszej pompy, nie wiem jak się sprawują w akwarystyce. Wiem natomiast że na tym się nie oszczędza ;) Pamiętaj że musi być cicha. Może pomyśl o 2ch pompach mniejszych, umieszczonych w sumpie. Zalety są istotne. Kiedy jedna Ci padnie druga zawsze będzie utrzymywać filtrację w odpowiedniej "kondycji". Dwie mniejsze mogą być cichsze od jednej dużej. Ja na pewno teraz bym poszedł w dwie mniejsze :)

Cytuj
5.Przewiduję stałą podmianę wody (bez RO) zabezpieczoną dwoma filtrami narurowymi i reduktorem ciśnienia, do w miarę dokładnego "wykropelkowania". Widziałem gdzieś w necie podmianę do sump'a, a nie bezpośrednio do akwarium. Czy jest mi w stanie ktoś wyjaśnić różnicę ?

Różnica jest oczywista. Kiedy podmiana idzie bezpośrednio do sumpa to więcej "czystej" wody ucieka Ci do odpływu/kanalizacji. Tak więc aby utrzymać ten sam poziom "czystości" musisz lać trochę więcej wody. Słyszałem opinie że dając czystą wodę do Sumpa ma ona więcej czasu na podgrzanie, i też jest bezpieczniejsza dla ryb. Ale, biorąc pod uwagę że ona bardzo powoli leci, a tak naprawdę kapie, to nie ma to większego znaczenia, w związku z tym nie zgadzam się z ich opinią.

Cytuj
6.W razie zaniku napięcia i zatrzymania pompy, zaplanowałem otwór w sumpie, żeby nadmiar wody spływał do kanalizacji i rozumiem, że otwór ten też jest na wysokości odpowiedniej do litrażu?

Nie chodzi tutaj tylko o braku prądu. Odpływ jest Ci niezbędny do odprowadzania nadmiaru wody z automatycznej podmiany. Jeśli chodzi o braku zasilania to jak najbardziej sugeruję Ci zainwestować w UPS'a. Po pierwsze masz niewielkie szanse że awaria prądu będzie na tyle długa że mimo zastosowania UPS'a siądzie Ci cała bio w sumpie. A po drugie UPS niweluje skoki napięcia i "polepsza" Ci prąd.

Wysokość otworu jest zależna od kilku czynników. Najważniejszy to jak dużo wody nam spłynie do Sumpa kiedy przestaną działać pomy, czyli ile wody będzie w przelewie i w rurach. Wysokość otworu jest też ściśle uzależniona od wysokości poszczególnych przegród w sumpie.

Cytuj
Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale na zasilaniu akwarium chcę zamontować zawory zwrotne, żeby woda nie cofała się przez pompę do sump'a.

Jest to bardzo dobry pomysł, ale musisz zastosować zawory zwrotne które jak najmniej zmniejszają Ci wydajność pomy, jak najmniej stawiają opór !

Cytuj
Wymarzyłem sobie taki "Michał overflow" (nie obraź się Michał, ale własnie twój jest przykładem profesjonalizmu). Problem jest w tym, że ma być on wykonany na tylnej szybie akwa (185 cm, może 200) i boję się, że wiercąc tam 4 czy 5 (a może trzeba więcej) otworów nie osłabię szyby ?

Nie wiem czy aż tak osłabi szybę abyś się musiał o to martwić. To już pytanie np: do Przemka :) Wiem jednak że sama doklejana konstrukcja przelewu zwiększa Ci sztywność całej tej jednej ściany.

Wydaje mi się że 4 otwory będą wystarczające. Oczywiście o odpowiedniej średnicy. U mnie ona wynosi 1-3/4", przy czym sam już otwór po zamontowaniu "Bulkhead" ma 1" - czyli przez taką średnicę przepływa u mnie woda.

Cytuj
W jakich odstępach zrobić te otwory i na jakiej konkretnie wysokości?

Nie mniej niż 18-20cm, inaczej będzie Ci ciężko wykonać hydraulikę (rury z kolankami, przejściówkami oraz trójnikami). Chyba że nie będziesz łączył dwóch odpływów w jedną rurę, to wtedy może być gęściej. Pamiętaj jednak że przelew musi mieć swoją pojemność, więc bez przesady.

Cytuj
To samo dotyczy tego podwieszanego komina (jaki wymiar i na jakiej wysokości), bo domyślam się, że nie są to wymiary wzięto "ot tak"...

Długość taka jaka Ci wyjdzie patrząc na rozmieszczenie otworów. Ja przy 4 otworach mam około 70 cm.
Krawędź przelewu u mnie jest niżej o prawie 4cm od krawędzi akwarium. Może Ci się wydawać to za dużo, ale pamiętaj że poziom wody w całym akwarium jest trochę wyżej niż krawędź przelewu. Możesz pójść trochę wyżej z krawędzią przelewu niż mam ja, ale mniej niż 3,5cm bym nie dawał.
Mój przelew ma wysokość 15cm i głębokość też około 15cm. Wysokości bym raczej nie zmieniał. Jedynie głębokość możesz zmniejszyć do nawet 10cm.

Cytuj
Zasilanie akwarium w przefiltrowaną już wodę planuję z dwóch stron, na krótszych bokach i mam pytanie : wystarczy zrobić po jednym otworze na boku, czy dać dwa. Zastanawiam się tylko dlatego, że tutaj też mam obawy przed osłabieniem zbiornika ze względu na wiercenie. Może przy czterech wypływach świerzej wody uniknąłbym wprowadzania do baniaka PowerHead'a, pompy cyrkulacyjnej lub innych "slicznych" wynalazków ?, aczkolwiek do PH jestem w 100% przekonany i wiem, że daje radę, będąc cichym i wydajnym mechanikiem.

Czy osłabisz to już znowu pytanie do Przemka, ale ja uważam że nic nie stoi na przeszkodzie aby dać na tą jedną ścianę trochę grubsze szkło.
Ja mam dwie rury i wg. mnie jest OK. Pamiętaj że aż takiego dużego prądu nie będziesz tam miał, więc jeśli prąd wody będzie konieczny to zastosuj PH.

Cytuj
Popełniłem taki schemat w paint'cie  ::), ale mam nadzieje, że pomoże to Wam w zrozumieniu moich wypocin i przekierowanie mnie na właściwe tory.

Schemacik jest OK. Jedyna zmiana wg. mnie to zamontowanie dwóch pomp. Jedna na lewą stronę, a drugą na prawą :)

Czekamy na pytanie dot. stelaża !

Pozdr.
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2012, 08:29:42 am »
Cześć
Dzięki Michał za szybką odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości. OK, więc zrobię sump'a ze starego akwarium i proszę Cię o "zwymiarowanie" go, jeśli chodzi o przegrody( ich ilość, położenie względem siebie i wysokość podwieszenia) i otwór do kanalizy. Zdecydowanie będzie tez o przepływie pionowym.

Michal :
Cytuj
Jest jeszcze jedno "lepsze" rozwiązanie, które możesz rozważyć  OverFlow (przelew) na zewnątrz.
http://www.ultimatereef.net/forums/showthread.php?t=206078

Brałem to pod uwagę, ale wtedy już pozostanę z dł. akwarium 185, bo to jest właśnie ta odległość, którą mogę dodać do długości dna (patrz schemat po lewej stronie)-tam miał wisieć typowy zewnetrzny OF

Michal :
Cytuj
Pompa o takim przepływie powinna być OK. Nie znam tej pierwszej pompy, nie wiem jak się sprawują w akwarystyce. Wiem natomiast że na tym się nie oszczędza  Pamiętaj że musi być cicha. Może pomyśl o 2ch pompach mniejszych, umieszczonych w sumpie. Zalety są istotne. Kiedy jedna Ci padnie druga zawsze będzie utrzymywać filtrację w odpowiedniej "kondycji". Dwie mniejsze mogą być cichsze od jednej dużej. Ja na pewno teraz bym poszedł w dwie mniejsze

Te pompy, o których piszę są dużo, bardzo dużo cichsze od akwarystycznych i stąd mój wybór, nie wspomniałem, że pobierają znacznie mniej prądu (5W - przy przepływie 1,1 l/h do 26W przy 2,6 l/h)- wiem ,ze to tylko jest w tabelkach i dojdzie obciążenie, ale chyba spróbuje z tą pompą.

Michal :
Cytuj
Wysokość otworu jest zależna od kilku czynników. Najważniejszy to jak dużo wody nam spłynie do Sumpa kiedy przestaną działać pomy, czyli ile wody będzie w przelewie i w rurach. Wysokość otworu jest też ściśle uzależniona od wysokości poszczególnych przegród w sumpie.

Bardzo proszę o te czynniki i wymiary  :D

Cytuj
300L spokojnie obsłuży nawet 1000 litrowy zbiornik. Tylko trzeba dobrze zagospodarować wodę powrotną, aby się sump nie przepełnił. Jednak z drugiej strony jeśli planujesz odpływ do kanalizacji to w ogóle nie widzę problemu

o tą gospodarkę się martwię i nie chciałbym czegoś spieprzyć na samym początku planowania

Michal:
Cytuj
Różnica jest oczywista. Kiedy podmiana idzie bezpośrednio do sumpa to więcej "czystej" wody ucieka Ci do odpływu/kanalizacji. Tak więc aby utrzymać ten sam poziom "czystości" musisz lać trochę więcej wody. Słyszałem opinie że dając czystą wodę do Sumpa ma ona więcej czasu na podgrzanie, i też jest bezpieczniejsza dla ryb. Ale, biorąc pod uwagę że ona bardzo powoli leci, a tak naprawdę kapie, to nie ma to większego znaczenia, w związku z tym nie zgadzam się z ich opinią.

wszystko jasne  8)

Cytuj
Jest to bardzo dobry pomysł, ale musisz zastosować zawory zwrotne które jak najmniej zmniejszają Ci wydajność pompy, jak najmniej stawiają opór !

Będą to zawory hydrauliczne typu YORK, chyba najlepsze, ale zastanawiam się nad zwykłymi "klapowymi"

Co do samego szkła, grubości szyb to jak najbardziej pogadam z Przemkiem.
Masz doskonały pomysł z dwoma pompami, gdzie każda obsłuży jeden bok akwarium, kurde nie wpadłem na to...

Schemat pokazuje, co wymyśliłem do podpory akwarium - w środek nie chciałbym dawać żadnej podpory, ale jeśli np. Damian stwierdzi, ze jest konieczna, to jakoś to przeboleje :)

Offline pavlo

  • Pielęgnica
  • ***
  • Wiadomości: 331
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 18, 2012, 09:35:36 am »
Grzeslaw a nie zastanawiales sie nad tym zeby zamias tych profili zrobic cala podstawe zelbetonowa masz juz tam kawalek chyba 15cm szerokosci.  Jednolita podstawa z tego samego materialu.
 Co do tych pomp obiegowych sam jestem ciekaw jak sie to sprawdza, ale zastanawia mnie przeplyw piszesz 1,1l/h to chyba troszke malo bo bo do takiego akwa pasowalo by zapodac pewnie z 4tysl/h chyba ze ja czegos nie kumam
 
Pozdrawiam Paweł

Offline Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 18, 2012, 14:38:00 pm »
Witam ja tez Mam pytanie co do pompy jaki to model bo ja wszystkie pompy od CO. Jakies widzialem to ponad  90watt. Mialy dodaj jaks symbol a I fakt malo troche 2000 l ja musket o 6000


Fajny project z tm przelewem ciekawe jak to wyjdzie ;)

Pozdrawiam ;)
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 18, 2012, 16:40:46 pm »
Grzeslaw a nie zastanawiales sie nad tym zeby zamias tych profili zrobic cala podstawe zelbetonowa masz juz tam kawalek chyba 15cm szerokosci.  Jednolita podstawa z tego samego materialu.
 Co do tych pomp obiegowych sam jestem ciekaw jak sie to sprawdza, ale zastanawia mnie przeplyw piszesz 1,1l/h to chyba troszke malo bo bo do takiego akwa pasowalo by zapodac pewnie z 4tysl/h chyba ze ja czegos nie kumam

pavlo ->

ad.1 tak, zastanawiałem się, ale takie doklejenie nie wchodzi raczej w rachubę, bo wytrzymałość całości byłaby wtedy znacznie słabsza w miejscu połączenia, przynajmniej tak myślę. Cała podbudowa jest z "siprexu", a na górze jest coś w rodzaju wieńca betonowego. Nie wiem jak miał bym to "dolać" ?. Wydaje mi się, że postawienie solidnych profili zamkniętych (cos jak na schemacie) załatwi sprawę.

ad.2 1,6 tyś. l/h jest na pierwszym biegu pompy i wtedy pobór mocy jest na poziomie 6W, co jest genialne moim zdaniem. Na drugim biegu pompa pobiera 17W i ma przepływ rzędu  2,2 tyś l/h. Trzeci bieg zgodnie z info u producenta to 2,6 tyś l/h i 25W.
To na jakim biegu ma chodzić pompa wybieramy manualnie lub włączamy pompę w tryb "auto" i sama dobiera przepływ, do oporu na instalacji ( co chyba nie jest za dobre w akwarium ze względu na późniejsze dławienie przepływu przez media)

Pytałem Michała i twierdzi, że przy litrażu około 800L taki przepływ jest ok. Jeśli nawet pompa miałaby chodzić w trybie manualnym, na trzecim biegu to i tak pobór mocy jest bardzo niski

Tu jest wycinek danych:
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2012, 16:50:20 pm wysłana przez Grzegosław »

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 18, 2012, 16:46:20 pm »
Witam ja tez Mam pytanie co do pompy jaki to model bo ja wszystkie pompy od CO. Jakies widzialem to ponad  90watt. Mialy dodaj jaks symbol a I fakt malo troche 2000 l ja musket o 6000

Grundfos Alpha 2 25-40. Na trzecim biegu przepływ jest na poziomie 2,6 tyś l/h :)

Cytuj
Fajny project z tm przelewem ciekawe jak to wyjdzie ;)

Dzięki, a mam nadzieję, że wyjdzie bardzo dobrze.  ;)

Offline pavlo

  • Pielęgnica
  • ***
  • Wiadomości: 331
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 18, 2012, 21:50:41 pm »
 Myślałem Grzesław żeby zrobić taka płyte gr ok 10cm połączyć się do istniejącej, dolewając na nią  min 5cm betonu plus oczywiście odp zbrojenie, pewnie i tak ogranicza cię wysokość więc ten patent odpada.
 Stalowa konstrukcja pewnie zda egzamin ale jaki profil itd to nie wiem, trzeba poczeka aż inni się wypowiedzą.
P.S. Grzesław co to za materiał "spirex" nigdy się nie spotkałem z tą nazwą??
 

Pozdrawiam Paweł

Offline Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 18, 2012, 21:57:47 pm »
grundfos

Pobór mocy - od 5 - 45W w zależności od instalacji.

Max wysokość podnoszenia słupa wody - 4m

New Jet

Dane techniczne:
- moc: 38W
- wydajność: 1200-2300l/h
- podnoszenie słupa wody: 2,40m

porównywalne parametry wiesz szału nie ma a cena dwa razy taka:)
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 18, 2012, 23:25:20 pm »
Myślałem Grzesław żeby zrobić taka płyte gr ok 10cm połączyć się do istniejącej, dolewając na nią  min 5cm betonu plus oczywiście odp zbrojenie, pewnie i tak ogranicza cię wysokość więc ten patent odpada.
 Stalowa konstrukcja pewnie zda egzamin ale jaki profil itd to nie wiem, trzeba poczeka aż inni się wypowiedzą.
P.S. Grzesław co to za materiał "spirex" nigdy się nie spotkałem z tą nazwą??

pavlo - siporex :D, sorry za literówkę. To beton komórkowy np Ytong

Odnośnie dolewania ... nie mogę. Mam już i tak tylko 53 cm. Odejmij kilka cm na przelew, gr. szkła, piach i wyjdzie 45cm...:(

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 18, 2012, 23:36:34 pm »
grundfos

Pobór mocy - od 5 - 45W w zależności od instalacji.

Max wysokość podnoszenia słupa wody - 4m

New Jet

Dane techniczne:
- moc: 38W
- wydajność: 1200-2300l/h
- podnoszenie słupa wody: 2,40m

porównywalne parametry wiesz szału nie ma a cena dwa razy taka:)

uszoo -> czytałeś parametry z danych technicznych, które podałem w poście ? :)

te wykresy wyglądają miarodajnie :)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2012, 23:45:14 pm wysłana przez Grzegosław »

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 19, 2012, 08:13:16 am »
Cześć

Tak wygląda widok na podbudowę i stelaż od wewnątrz pomieszczenia.
Po wczorajszych dokładnych oględzinach pokoju ostateczna długość zbiornika nie będzie mogła przekroczyć 185 cm :(. Tak więc mogę co najwyżej zwiększyć głębokość do 80 cm. Wysokość jest też nie do ugryzienia - 53 cm.
Zatem 784 L to max. jaki uzyskam.


Offline Michal

  • Moderator
  • MODERATOR GLOBALNY
  • Sum
  • *******
  • Wiadomości: 4769
  • Płeć: Mężczyzna
    • Arowana PL
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 19, 2012, 22:01:41 pm »
Czemu jesteś zamkniety w 185cm ?

Co Cię ogranicza ?

PS: Na Twoje pytania odpowiem Ci dzisiaj :)
Michał

580 l.
Bagrichthys Macracanthus, Phalacronotus Bleekeri

Offline Uszoo

  • MODERATOR GLOBALNY
  • Arowana
  • *******
  • Wiadomości: 1551
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 19, 2012, 22:51:31 pm »
Moze te podpory postawic pionowo do ziemi ? Bylo by pewniej  I skoro ogranicza CIE dlugosc I wysokosc. Idz w  szeroki  baniak 100-wka Byla by piekna. Pozdrawiam ;]
P.Motoro
P. Endlicheri 
Megalod.

Offline Grzegosław

  • Neon
  • *
  • Wiadomości: 19
  • Płeć: Mężczyzna
  • Imie, posiadane akwarium i ryby
Odp: 784L...zbiornik+sump
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 19, 2012, 23:39:40 pm »
Czemu jesteś zamkniety w 185cm ?

Co Cię ogranicza ?

PS: Na Twoje pytania odpowiem Ci dzisiaj :)

Michal: patrząc na ostatni schemat to, z lewej ograniczają mnie drzwi, a z prawej ściana...:(
Tak na chłodno zmierzyłem dziś całe pomieszczenie i wyszło, jak wyszło...******* blada - nie przeskoczę tych wymiarów...:(

Postaram się zrobić jakiś schemat, może jutro...