Bardziej żywa była by channa z senegalami albo/i delhezi. To są przecież pływacy wśród polypterusów. Ale tak jak mowilem - ja bym zostawił wszystko i obserwował.
Patryk ma w sumie racje.
Zostaw jak jest i obserwuj.
Patrzac na fotki Twojego akwa i ryb jest tam wciaz pustawo

Ale po jakims czasie jak juz wszystkie ryby podrosna i bedziesz chcial oddawac cos to najlepiej zostawic obscure i najaktywniejsze smoczki czyli senegale i delhezi o czym wspomnial Patryk.
Pocieszyłeś mnie. Też nie widzę jakiegoś przerybienia w akwarium. Buszowce powolutku zaczynają się poruszać po całym akwarium. Do tej pory raczej się chowały i uciekały jak podchodziłem. Teraz już (przynajmniej 4 sztuki) zawsze wychodzą mi na przeciw. Jedna nie opuszcza swojej norki pod korzeniem którą wywalczyła jako swoje lokum 
Widać, że Buszowce czują respect przed Obscurą. Jak wypływa na żer i czeka na krewetkę to stoją w roślinach. Jak tylko się nasyci i odpływa Busze od razu płyną w miejsce sypania karmy.
Obscura powinna teraz ważyć ok 900g. Tak wychodzi z tabelki, którą znalazłem w necie u hodowców Obscur na farmach.
Ta masa musi robić wrażenie na kolegach. Liczę, że Busze szybko urosną.
U mnie busze tez byly dzikie i strachliwe przez dluzszy czas na poczatku a mam tylko 2.
Daj im wiecej czasu a zobaczysz jak wszystkie beda smigac po calym akwa.
One sa tez bardzo szybkie do jedzenia.
A moze syp rybom jedzenie w roznych miejscach naraz a nietylko w jednym miejscu?
Aha,busze rosna wolno

Co do ryb na farmach.
Oni je tam pompuja codziennie zarciem zeby im szybko rosly i szybciej sie sprzedaly w lepszej cenie.
Wiec na to niepatrz.
Mam wykres Parachanna africana w sztucznych stawach.
One im rosly w jeden rok do 30cm !!!
A zaczynaly od zaledwie kilku centymetrow.
Mi w 2 lata urosly tylko jakies 10cm

I innym hodowcom w akwariach rosna tak samo wolno jak i u mnie.